+382 (0)20 209 250 | ENG

Program razmjene: Regije uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Iz inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koju predvodi Evropska komisija, upućen je poziv članovima Unije poslodavaca Crne Gore za učešće u programu razmjene čiji je cilj uključivanje relevantnih subjekata u proces pravedne tranzicije regija uglja iz Crne Gore i ostalih zemalja obuhvaćenih incijativom, zatim jačanje kapaciteta i razvijanje instrumenata za ubrzanje prelaska regija uglja na čistu energiju, a u skladu sa EU Green Agenda.

Više detalja po navedenom možete naći u prilogu (dokument “Program razmjene između regija uglja” i saopštenje za javnost).

Teme koje ce obuhvatati program razmjene biće šire od pitanja ukidanja proizvodnje uglja i prelaska na čiste izvore energije. U okviru razmjene treba da pokrije spektar otvorenih pitanja pravedne (ili pravične) privredne tranzicije Pljevalja, koja uključuju ekonomska, socijalna i druga pitanja koja otvara prelazak sa jednog na drugi model lokalne ekonomije.

Kroz razmjenu, delegacija iz Crne Gore će, između ostalog, imati priliku da vidi kako se "snalaze ili su se snašli" rudarski centri uglja iz EU u toku ili nakon ukidanja njihove noseće privredne djelatnosti, razmjene iskustva i dobiju praktična znanja o daljim koracima.

Zainteresovani kandidati su pozvani da se prijave do 15. septembra 2021. godine. Informacije o zahtjevima i procesu prijave dostupne su na web-stranici programa.

Za više informacija možete se obratiti Sekretarijatu ove nicijative (exchangeWBUA@coalregions.eu) ili predstavnici Sekretarijata za Crnu Goru (Alma Henić-Strahinja, lokalni ekspert za komunikacije: newsme@coalregions.eu).

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.