Predsjednik

Slobodan Mikavica, predsjednik UPCG

Na godišnjoj sjednici Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), održanoj 13. aprila 2023. godine, u Podgorici, odlukom delegata Skupštine izglasano je povjerenje Slobodanu Mikavici, dotadašnjem potpredsjedniku UPCG i članu Izvršnog i Upravnog odbora UPCG. Ovim činom, Mikavica je jednoglasno izabran za novog predsjednika UPCG, uz mandat od četiri godine. Na sjednici je konstatovano da je dotadašnjem predsjedniku Predragu Mitroviću mandat prestao na njegov zahtjev, a usljed stupanja na dužnost otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji.

Izvod iz radne biografije predsjednika UPCG:

Slobodan Mikavica, rođen 11. 7. 1960. godine u Sarajevu, diplomirani je ekonomista Univerziteta u Podgorici. Nakon višegodišnjeg rada u Kombinatu aluminijuma Podgorica, u sektoru Plana i analize, a zatim Centralnog informacionog sistema, karijeru nastavlja u privatnom biznisu. Sa suprugom Ljiljanom, Slobodan 1992. godine osniva kompaniju pod nazivom Quin koja posluje u sektoru trgovine tekstilom i kozmetikom, da bi već 1994. djelovanje nastavila kao maloprodaja i veleprodaja elektro materijala. Kompanija mijenja ime u Elko Tim, a poslovanje proširuje i na oblast proizvodnje elektro razvodnih ormana i izradu elektro instalacija. U kratkom roku, Elko Tim zauzima istaknuto mjesto na tržištu Crne Gore, i postaje prepoznatljiv kao pouzdan i odgovoran partner. Uporedo sa poslovnim uspjehom i rastom, kompanija njeguje odgovoran odnos i prema zaposlenima i široj društvenoj zajednici. Ubrzo stižu brojne nagrade i priznanja, među kojima i sljedeće:

  • Elko timu je 2009. god. dodijeljena ISKRA – Nagrada za filantropiju u kategoriji doprinosa lokalnoj zajednici
  • 2013 god. – Nagrada Evropske Komisije za korporativni volonterizam
  • 2014. god. – Zelena Zvijezda za Društveno odgovorno poslovanje
  • 2014. god. – Glavna nagrada Unije poslodavaca za Društveno odgovorno poslovanje
  • 2018. god. – Jubilarna nagrada ISKRA za Doprinos lokalnoj zajednici.

Kompanija Elko Tim, čiji je izvršni direktor Slobodan Mikavica, danas broji preko 60 zaposlenih i ima prodajne objekte u Podgorici, Herceg Novom, Budvi i Kotoru.

Slobodan Mikavica je oženjen, ima suprugu Ljiljanu, kćerke Mariju i Draganu i sina Miloša.