Petodnevnom edukacijom održanom u IPC Tehnopolis, završen je posljednji ciklus obuka koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovala za mlade nezaposlene žene zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa. Osim u Nikšiću, obuke iz oblasti preduzetništva prethodno su održane u Podgorici i Kotoru, uz učešće od ukupno 46 polaznica.

Programi preduzetničkih obuka realizovani su u okviru projekta “Mlade žene preduzetnice“ koji sprovodi UPCG, uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO), a kroz projekat „Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita i zapošljavanje u cilju ubrzavanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori” koji finansira Zajednički fond Ujedinjenih nacija za održivi razvoj. Partneri UPCG u implementaciji projekta “Mlade žene preduzetnice“ su Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), IPC Tehnopolis i Opština Kotor.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis Đorđije Malović je polaznice obuke u Nikšiću upoznao sa radom i kapacitetima Tehnopolisa, a zatim im i uputio poziv da iskoriste brojne mogućnosti i modele podrške koje će im, kao budućim preduzetnicama, u potpunosti biti na raspolaganju. “Tehnopolis će uvijek pomagati i biti partner na projektima kojima se promoviše napredak mladih u Crnoj Gori, a posebno zadovoljstvo nam pričinjava to što je u fokusu Unije poslodavaca zapošljavanje mladih žena koje se nalaze na evidenciji ZZZCG, a koje su zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa“, istakao je Malović.

Podrška u izgradnji pozitivnog stava mladih žena prema preduzetništvu jedan je od važnih segmenata procesa ekonomskog osnaživanja žena. To potvrđuje i Zvezdana Oluić, koordinatorka projekta UPCG i jedna od trenerica programa edukacije u Podgorici i Nikšiću, koja naglašava da je Unija poslodavaca već punih 20 godina posvećena radu koji ima za cilj razvoj ženskog biznisa i menadžmenta. „Obuke koje smo organizovali pokazuju da mlade žene u Nikšiću, Podgorici i Kotoru krasi preduzetnički duh, spremnost da preuzmu inicijativu i stvore posao za sebe. Nadam se da će realizacija njihovih preduzetničkih ideja i budući poslovni uspjesi biti važan inpuls i putokaz koji će slijediti i druge mlade žene u Crnoj Gori”, ocijenila je Oluić.

Uz IPC Tehnopolis, važan partner UPCG u implementaciji projekta “Mlade žene preduzetnice” bio je i ZZZCG – krovna institucija na tržištu rada koja dugi niz godina pruža finansijsku i stručnu pomoć u cilju podsticaja preduzetništva, a u svrhu razvoja malih i srednjih preduzeća. Samostalna savjetnica I u Sektoru za mjere aktivne politike zapošljavanja i razvoj preduzetništva u ZZZCG, mr Gordana Vukčević, prenijela je utiske koje je, kao jedna od trenerica, ponijela sa obuke održane u Nikšiću: “Drago mi je da sam imala priliku da se pet dana družim sa 21 divnom mladom Nikšićankom i da sam zahvaljujući obuci koju sam stekla kroz GET Ahead program bila u mogućnosti da svoja znanja i iskustva prenesem mladim ženama koje žele da otpočnu sopstveni biznis.”

Nakon završenog programa edukacije, UPCG će realizovati i drugu fazu projekta u kojoj će za jedan broj polaznica biti obezbijeđena mentorska podrška trenerica, uz koje će lakše prevladati izazove s kojima se mogu suočiti prilikom osnivanja preduzeća i u početnoj fazi poslovanja. Članice mentorskog tima trenerica, uz prethodno navedene, su i: koordinatorka projekta UPCG Marina Jovanović, samostalna savjetnica za razvoj preduzetništva u Opštini Kotor Anđela Milošević, mr Olivera Simović sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore.

Preduzetničke obuke za nezaposlene mlade žene koje je UPCG organizovala u Podgorici, Kotoru i Nikšiću bile su potpuno besplatne, a realizovane su po ILO metodologiji GET Ahead koja polaznicama omogućava sveobuhvatan (petodnevni) trening kroz koji se stiču znanja i vještine neophodne za pokretanje i razvoj sopstvenog biznisa.

Ciljna grupa projekta UPCG su mlade nezaposlene žene (starosna dob: 25-34 godine) koje se nalaze na evidenciji ZZZCG i koje su zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa. Za pohađanje obuka posebno su podsticane mlade žene koje pripadaju osjetljivim kategorijama (osobe sa invaliditetom, majke djece s posebnim potrebama, žene koje žive izvan urbanih područja, žene koje posluju u sivoj zoni – još uvijek nisu registrovale svoj biznis).