Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Sindikat turizma i ugostiteljstva Crne Gore zaključili su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za djelatnost turizma i ugostiteljstva. Danom stupanja na snagu ovog GKU, koji je usklađen sa Zakonom o radu, prestaje da važi prethodni GKU (iz 2011. godine).

GKU su potpisali predsjednik UPCG Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva CG Radomir Milić.

Na događaju koji je tim povodom održan u prostorijama UPCG, potpisnici su istakli da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost turizma i ugostiteljstva, da se njime utvrđuju elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava i obaveza iz rada, te isti predstavlja dobar osnov za dalju razradu i nadogradnju kroz pojedinačne kolektivne ugovore kod poslodavaca i ugovore o radu zaposlenih.

Granski kolektivni ugovor je zaključen na neodređeno vrijeme i stupa na snagu osmog dana od dana njegovog objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. Neke od najbitnijih novina odnose na uređenje instituta prekovremeni rad i preraspodjela radnog vremena, te preciznijeg normiranja prava zaposlenog na naknadu troškova prevoza na posao i s posla. Nomenklatura poslova je unaprijeđena u smislu proširenja obuhvata radnih mjesta u ovoj grani djelatnosti za utvrđivanje osnovne zarade i njenih koeficijenata koji služe za obračun iste.

Pored toga, svaka od ugovornih strana i u toku primjene ovog GKU zadržava pravo da predloži dodatne izmjene i dopune, što će se zasigurno desiti ukoliko dođe do potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora, radi dodatne sinhronizacije propisa.

Na sastanku je objašnjeno da su učesnici u postupku usaglašavanja ovog GKU naročito potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobre relacije između poslodavaca i zaposlenih u ovoj oblasti, kao i da u okolnostima izazvanim COVID-19 krizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, moglo sadržajno obogatiti važeći GKU.