Predsjednik i generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Slobodan Mikavica i Suzana Radulović, ugostili su predstavnike EBRD i konsultante iz Centra za visoke ekonomske studije i tom prilikom, uz učešće svojih saradnika, razgovarali o stanju poslovnog okruženja u Crnoj Gori i mogućnostima za njegovo dalje unapređenje.

Sastanak je bio i prilika za informisanje o projektu Evropske komisije "Competitiveness Policy Priorities" koji EBRD implementira sa ciljem unapređenja konkurentnosti privatnog sektora, odnosno mikro, malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana. Targetirane oblasti projekta su poslovno okruženje, inovacije i digitalizacija MSP, pri čemu će svaka od oblasti uzeti u obzir elemente zelene tranzicije u mjeri u kojoj je to opravdano.

U prvoj fazi projekta, uz podršku angažovanog konsultanta – konzorcijuma na čelu sa Centrom za Visoke Ekonomske Studije (CEVES), EBRD će sprovesti istraživanja koja uključuju i razgovore sa ključnim institucijama i tijelima u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, te u saradnji sa EU i svim partnerima definisati listu prioritetnih intervencija za unapređenje konkurentnosti. U drugoj fazi projekta, EBRD će u dogovoru sa EU i lokalnim partnerima realizovati određeni broj predloženih intervencija kroz projekte tehničke podrške.

Tokom sastanka, učesnici su razmijenili stavove o biznis barijerama sa kojima se privrednici u svom radu suočavaju, posebno akcentujući problematiku izraženu kroz visok stepen sive ekonomije, nedostatak kvalifikovane radne snage (angažovanje strane), nedostatak poreskih i drugih olakšica te nedovoljno digitalizovanu javnu upravu.

Takođe, još jednom je aktuelizovano pitanje osnivanja Kreditno-garantnog fonda, kao i potreba za izmjenama Zakona o inspekcijskom nadzoru kako bi se inspektorima omogućio pristup objektima u kojima se obavljaju neregistrovane djelatnosti.