Crnogorsko-italijanska unija pomorstva, cijenjena članica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), pozdravila je usvajanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije u vezi sa priznavanjem ovlašćenja pomoraca i saopštila da to predstavlja ponovno otvaranje tržišta rada u Italiji.

Crnogorsko-italijanska unija pomorstva okuplja oficire koji su se školovali i stekli zvanja u Crnoj Gori, a zaposleni su u različitim italijanskim pomorskim kompanijama koje posluju na međunarodnom tržištu.

Povodom navedenog čina, Crnogorsko-italijanska unija pomorstva je izdala saopštenje u kojem, između ostalog, izražava zahvalnost UPCG i Uniji brodara Italije (CONFITARMA) koji su “posvećeno i profesionalno inicirali, kontinuirano pratili i podržavali, od starta pa do same realizacije, u administracijama obje države proces do usvajanja Memoranduma”.

U nastavku prenosimo saopštenje Crnogorsko-italijanske unije pomorstva, uz napomenu da je integralnu verziju moguće preuzeti u prilogu.


Usvajanje Memoranduma i predstojeće, isključivo formalno, potpisivanje, koje može biti usaglašeno i elektronskim putem ili diplomatskom poštom, predstavlja rješavanje egzistencijalnog pitanja svih nosilaca crnogorskih pomorskih isprava na brodovima koji plove pod italijanskom zastavom. Ono zapravo predstavlja ponovno otvaranje tržišta rada u Italiji.

Prethodno stanje, to jest nepostojanje novog Memoranduma, uslovljavalo je mogućnost dobijanja ovjere sertifikata o stručnoj osposobljenosti, takozvani Endorsement, na maksimalni period od 90 dana, umjesto na period od pet godina koji se poklapa sa periodom važenja samog ovlašćenja o osposobljenosti. Posljedično, ovakvo izdavanje ovjere dovelo je pomorce u situaciju da ne mogu ispuniti uslove u pogledu uobičajenog trajanja ugovora o radu što ima za posljedicu trenutni gubitak posla velikog broja crnogorskih oficira i uopšte pomoraca koji su zaposleni na italijanskim kompanijama. To se takođe odražava i na naše porodice, dovodeći ih u veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

Memorandum omogućava svim pomorcima da ponovo mogu redovno i normalno raditi na brodovima italijanske zastave, a istovremeno pruža nove prilike za profesionalni razvoj oficira koji su kvalifikacije stekli u Crnoj Gori. Italijanske pomorske kompanije imaju benefit da dobiju zaposlene koji imaju potrebne sertifikate i kvalifikacije i koji odmah mogu početi da rade, što je veoma bitno ako se uzme u obzir stalni manjak kadra, naročito oficira kako palube tako i stroja. Najzad, ali ne i najmanje važno je pomenuti da Memorandum doprinosi obrazovanju i oblikovanju novih generacija studenata pomorstva, budući da će se kroz mogućnost ukrcaja kadeta nautike i brodomašinstva pružiti podrška pomorskim univerzitetima i fakultetima prisutnim u zemlji, čime se omogućava nastavak vjekovne tradicije i u eri globalizacije, zadovoljavajući stalne zahtjeve pomorskog tržišta Italije, Evrope i svijeta.

Ovim putem želimo da se zahvalimo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, njegovom prethodnom rukovodstvu, sa tadašnjim ministrom Ervinom Ibrahimovićem, koji je preduzeo sve neophodne aktivnosti u cilju rješavanja ovog problema, a naročito sadašnjem na čelu sa ministrom Filipom Radulovićem, koji je njegovo brzo rješavanje stavio u vrh prioriteta Ministarstva“, rekli su iz Crnogorsko-italijanske unije pomorstva.

Posebnu zahvalnost dugujemo Uniji poslodavaca (UPCG), reprezentativnoj poslodavačkoj organizaciji Crne Gore, čiji smo članovi - koji su skupa sa Unijom brodara Itlaije (CONFITARMA) posvećeno i profesionalno inicirali, kontinuirano pratili i podržavali, od starta pa do same realizacije, u administracijama obje države proces do usvajanja Memoranduma.