Predsjednik Skupštine Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Slaviša Šćekić, učestvovao je na konferenciji “Investicije u Crnoj Gori i tržište rada” koja je održana u hotelu CUE u Podgorici, u organizaciji agencije Sky Montenegro.

Kao jedan od uvodničara panela organizovanog na temu "Uticaj investicija na crnogorsku privredu, razvoj domaćeg biznisa i tržište radne snage - problemi i sistemska rješenja", predsjednik Skupštine UPCG upoznao je prisutne sa aktivnostima Unije u predmetnoj oblasti, osvrnuo se na aktuelno stanje biznis ambijenta i ukazao na probleme s kojima se privrednici suočavaju u svakodnevnom poslovanju. Poseban fokus svog izlaganja Šćekić je stavio na neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede, uz ocjenu da tržište rada u Crnoj Gori karakteriše izraženi nedostatak određenih profila zanimanja - naročito u sektorima koji su ključni za dalji ekonomski razvoj naše zemlje. On je podsjetio da se radi o dugogodišnjem problemu, koji je UPCG svojevremeno prepoznala kako u svom strateškom dokumentu “5 ubica biznisa”, tako i posebnoj, tematskoj publikaciji koja sadrži i niz preporuka za rješavanje ovog poremećaja. Šćekić je izlaganje zaključio konstatacijom da se upravo kroz bolju koordinaciju sistema obrazovanja i privrede može pružiti važan doprinos procesima smanjenja strukturne i dugoročne nezaposlenosti, socijalne isključenosti, kao i dinamičnijeg privrednog rasta i razvoja Crne Gore.

Uz predsjednika Skupštine UPCG, učesnici ovog panela bili su i pomoćnik direktora ZZZCG Aleksandar Rakočević, HR direktorica u Hotelu Regent Porto Montenegro Žana Zeković, kao i vlasnici kompanija Voli i Zetagradnja Dragan Bokan i Blagota Baća Radović.

U okviru uvodnih izlaganja i tematske diskusije, učesnicima konferencije obratili su se ministar turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović, bivši direktor Agencije za investicije Goran Strahinja, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i potpredsjednik Privredne Komore Nikola Vujović.

Prema najavi organizatora, događaj je imao za cilj da učesnike uvede u svijet investicija u Crnoj Gori, efekata njihove dosadašnje implementacije, potreba onih koji ih realizuju, finansijskih i drugih efekata na crnogorsku privredu, tržišta radne snage, planskih i drugih razvojnih dokumenata, biznis barijera, te svih drugih tema koje predstavljaju ključne izazove za osvajanje komparativnih prednosti naše države.