Privredama Crne Gore i Srbije treba otvoreno tržište i ukidanje barijera koje ometaju poslovanje i saradnju privrednika dvije zemlje, zaključeno je na sastanku predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predraga Mitrovića i predsjednika Unije poslodavaca Srbije (UPS) Miloša Nenezića, koji je održan u Beogradu, uz učešće privrednika – članova UPCG i UPS.

Sastanak je realizovan u okviru dvodnevne radne posjete institucionalno-privredne delegacije Crne Gore UPS-u, organizovane u cilju razmjene informacija i postizanja dogovora UPCG i UPS o modelima daljeg razvoja ekonomske saradnje Crne Gore i Srbije koji je u skladu sa potrebama i očekivanjima privrednika dvije zemlje.

„Evidentni su problemi u odnosima dvije zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dvije društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rješavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu“, izjavio je Predrag Mitrović, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore. On je istakao da je fokus sastanka bio usmjeren na unapređenje saradnje turističke i povezanih industrija koje u obje zemlje karakteriše veliki potencijal, ali i niz barijera na kojima u narednom periodu treba intezivno raditi. “Želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rješavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca - građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori”, kazao je Mitrović.

„Oba naša tržišta mala su u odnosu na globalne razmjere. Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najprije svi mi kao susjedi sarađujemo“, rekao je Miloš Nenezić, predsjednik Unije poslodavaca Srbije. „Mi sada vodimo direktne razgovore između dvije privrede, koji treba prije svega da identifikuju probleme, a onda i da pokrenu inicijative za njihovo rješavanje. Naš cilj je otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice“, zaključio je Nenezić.

Sastanak UPCG i UPS i predstavnika kompanija dvije zemlje, kojem su prisustvovale Nevenka Ćirović i Nikoleta Lakić, generalna konzulka i vicekonzulka u Generalnom konzulatu Crne Gore u Srbiji, bio je prilika za otvorenu diskusiju na kojoj su razmijenjene informacije i iskustva iz prakse, ali i vrlo konkretni predlozi po pitanju unapređenja međusobne saradnje privrednika, ekonomske diplomatije i modela buduće institucionalne podrške od strane UPCG i UPS. Privrednici su ukazali i na postojeće biznis barijere, među kojima je posebno akcentovan problem platnog prometa između Crne Gore i Srbije koji se još uvijek obavlja preko trećih banaka. Skup je završen dogovorom o budućim zajedničkim aktivnostima koje će u narednom periodu biti razvijane kroz rad na obezbjeđenju nedostajuće sezonske radne snage i projekte usmjerene na razvoj zdravstvenog, kongresnog i banjskog turizma i zajednički nastup na trećim tržištima.

Tokom dvodnevne posjete Srbiji, crnogorska delegacija prisustvovala je 21. sjednici Skupštine UPS-a u Beogradu, na kojoj je predsjedniku UPCG Predrag Mitrović uručena plaketa Trayal korporacije za dugogodišnju poslovnu saradnju sa Unijom poslodavaca Crne Gore. Na svečanosti upriličenoj tom prilikom, predsjedniku Unije poslodavaca Srbije Milošu Neneziću dodijeljena je plaketa UPCG za dugogodišnje prijateljstvo i saradnju.

Crnogorsku privrednu delegaciju činili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Udruženja turističkih agencija Crne Gore i Instituta 'Dr Simo Milošević', kompanija Aerodromi Crne Gore, TO Montegro, Terna Crna Gora, SEE Cao, Budvanska rivijera, Kontiki, kao i Fakulteta za državne i evropske studije.