+382 (0)20 209 250 | ENG

Opstanak plana "Evropa sad" u taksi prevozu zavisi od nadležnih državnih organa

Vijesti 18/01/2022
Opstanak plana "Evropa sad" u taksi prevozu zavisi od nadležnih državnih organa

Odbor za taksi prevoz u UPCG zatražio je hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija u vezi problema koji čine upitnim primijenu novih pravila koja donosi plan “Evropa sad”. Tim povodom, Odbor je izdao saopštenje za javnost, koje potpisuje njegov predsjednik Dejan Nuculović, a prenosimo ga u nastavku.


Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore, koji ima predstavnike iz 13 crnogorskih opština, zatražio je hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Uprave prihoda i carina, kako bi im ukazali na velike probleme i poteškoće u kojima se nalaze njihova privredna društva i zatražili podršku od koje zavisi njihov, kao i opstanak radnih mjesta njihovih zaposlenih.

Osim pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajan pad prometa i nepovoljni ekonomski pokazatelji u ovoj djelatnosti posljedica su i drugih pojava među kojima se izdvaja siva ekonomija i nelojalna konkurencija, a o čemu su u više navrata obavještavali i donosioce odluka i javnost. Njihova riješenost da u potpunosti implementiraju novine iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i na taj način daju svoj doprinos konačnom uređivanju tržišta taksi prevoza u Crnoj Gori donijela je nešto suprotno – njihova pozicija na tržištu je dodatno pogoršana imajući u vidu činjenicu da je svega oko 30% kompanija iz ove djelatnosti sprovelo elektronsku fiskalizaciju. Takođe, posljednjih mjeseci su upravo fiskalizovane kompanije najčešće subjekti inspekcijskih kontrola i to, osim što je paradoksalno, postavlja opravdano pitanje o riješenosti i namjeri nadležnih organa da se ovom problematikom bave na način koji doprinosi opštem interesu.

Predmetni problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan “Evropa sad”.

Iz navedenih razloga, Odbor je zatražio hitan sastanak sa nadležnim državnim organima na kojima bi im ukazali na svoje zahtjeve, kako bi im se bar u određenoj mjeri nadoknadila realna šteta zbog postojanja okolnosti kojima ni na koji način nijesu doprinijeli:

  1. Subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal 2022. godine, koje bi se omogućile samo za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga;
  2. Isplata dugovanih sredstava po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore.

Članovi Odbora očekuju da će nadležni organi prepoznati značaj neophodne saradnje privatnog i javnog sektora u rješavanju ovakvih situacija, kao i značaj očuvanja svakog privrednog društva koje se prema pozitivnim propisima odnosi odgovorno i samo kroz tu prizmu posmatra svoje buduće poslovanje. Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, kompanije – članice Odbora će biti primorane da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.