Zajedničko saopštenje za javnost Odbora za taksi prevoz u UPCG i Strukovnog sindikata taksista Crne Gore

Povodom trenutnog, alarmantnog stanja u djelatnosti taksi prevoza, Odbor za taksi prevoz u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) održao je hitan sastanak sa Strukovnim sindikatom taksista Crne Gore.

Tema današnjeg sastanka, pored pandemije COVID-19 i restriktivnih mjera Vlade usmjerenih na suzbijanje širenja virusa, značajnog pada prometa, te sive ekonomije i nelojalne konkurencije, akcenat je stavljen na stanje cijena goriva u Crnoj Gori.

Svjedoci smo trenutnog skoka cijena na globalnom nivou, što direktno pogađa sve kompanije koje se bave transportom roba i ljudi, a samim tim i taksi prevoznika Crne Gore, koji su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama. Poslednji poziv Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, upućen dana 24.01.2022. godine, sa ciljem rješavanja nagomilanih problema u sektoru taksi prevoza, ostao je bez odgovara, te ostavio taksi prevoznike bez adekvatne pomoći.

Navedeni problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja donosi plan “Evropa sad”, jer sa trenutnim stanjem taksi prevoznici nisu u mogućnosti da izmire obaveze prema državi, a ni prema svojim zaposlenima.

Usaglašenih stavova, Odbor taksi prevoznika pri UPCG i Strukovni sindikat taksista Crne Gore ukazuju da bi im, u dijelu subvencija na zarade za prvi kvartal 2022. godine (za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga), kao i subvencija za goriva taksi prevoznika, nadoknadila trenutne gubitke i umnogo doprinijela daljem poslovanju kompanija.

Predstavnici poslodavaca i radnika još jednom upućuju hitan apel Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za održavanje sastanka, najkasnije do 11. marta, prije najavljenih dodatnih poskupljenja. Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, oni će biti primorani da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta.