Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i počasni Konzulat Crne Gore u Toskani, uz pokroviteljstvo Regije Toskana, organizovali su trodnevnu, zvaničnu posjetu institucionalno-privredne delegacije Crne Gore ovoj italijanskoj regiji. Tom prilikom, dogovorena je strateška saradnja u oblasti turizma koja će se ogledati kroz zajednički nastup Crne Gore i Toskane u turističkoj promociji na ino tržištima, moguće otvaranje direktne avio linije na relaciji Podgorica - Piza, kao i kreaciju zajedničkog vinskog brenda.

Posjeta crnogorske delegacije, koju je predvodio predsjednik UPCG Predrag Mitrović, organizovana je u periodu od 26. do 28. oktobra, uz učešće predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) i kompanija iz sektora avio-saobraćaja, turističke i hotelske industrije, agrobiznisa, ICT-a, arhitekture i građevinarstva.

Tokom boravka u Italiji, u prostorijama regionalnog Savjeta Toskane u Firenci organizovan je svečani prijem kojem su prisustvovali predsjednik UPCG Predrag Mitrović, ambasadorka Crne Gore u Italiji Milena Šofranac Ljubojević, državna sekretarka za turizam u MER-u Ivana Đurović, počasni konzul Crne Gore u Toskani Alessandro Giannanti i predstavnici crnogorske privrede. Tom prilikom, regionalni ministar ekonomije i turizma Leonardo Marras i predsjednik regionalnog Savjeta Antonio Mazzeo održali su govore dobrodošlice, u kojima su istakli da između Crne Gore i regije Toskana postoje mnoge sličnosti i dodirne tačke, a da susreti privrednika koji će uslijediti vode trajnoj saradnji i internacionalizaciji njihovog poslovanja. Potom su uslijedila izlaganja predsjednika Udruženja proizvodnih i uslužnih kompanija Toskane „Confindustria Toscana” Stefano Gabbrielli i predstavnika Udruženja turizma, trgovine i transporta “Confcommercio Toscana” Daniele Barbetti (ujedno i predsjednik Regionalne unije udruženja hotelijera regije Toskana „Federalberghi Toscana“) koji su prezentovali potencijale Toskane, svojih kompanija članica, kao i poslovnih veza koje kompanije iz Crne Gore i ove italijanske regije mogu ostvariti.

U nastavku, crnogorski privrednici imali su priliku da posjete renomirane kompanije Toskane i sa italijanskim partnerima, kroz niz B2B susreta, direktno dogovaraju konkretne modele buduće strateške saradnje. Sa druge strane, na sastanku sa direktorom Agencije za promociju Toskane Francesco Tapinassijem, predstavnici turističke i avio industrije razmijenili su informacije i razgovarali na temu uspostavljanja direktne avio-linije između Crne Gore i Toskane. Ocijenjeno je da ovu inicijativu karakteriše obostrana podrška koja počiva na činjenici da avio saobraćaj na ovoj relaciji može značajno podstaći turističku razmjenu i doprinijeti planiranim procesima stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore i ovog dijela Italije.

Posjeta Toskani predstavlja konkretizaciju dogovora koji su predsjednik UPCG Predrag Mitrović i počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Giannanti postigli početkom jula ove godine, na sastanku koji je imao za cilj institucionalizaciju ekonomske platforme u čijem su fokusu razvoj i unapređenje privredne saradnje između Crne Gore i ove italijanske regije.

Crnogorsku delegaciju, uz predstavnike UPCG i MER-a, činili su rukovodioci kompanija Air Montenegro, Aerodromi Crne Gore, Budvanska rivijera, Ulcinjska rivijera, Morsko dobro, Plantaže, Čelebic Agrar, Amplitudo, Institut Simo Milošević, Montplan i Pelikan, kao i predsjednik Udruženja turističkih agencija Crne Gore.