Generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović bila je učesnica 9. Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana koji je 19. i 20. oktobra održan u Solunu (Grčka).

Forum civilnog društva zapadnog Balkana dio je aktivnosti EESC-a na zapadnom Balkanu. Njime se dovršava postojeći bilateralni rad EESC-a sa zemljama koje pregovaraju o pristupanju EU putem Zajedničkih savjetodavnih odbora civilnog društva, uspostavljenih u skladu s pravnom osnovom predviđenom Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju. Ovogodišnji forum u Solunu održan je samo nekoliko sedmica prije Paketa proširenja Evropske komisije i novog plana rasta.

Događaj je organizovao Evropski ekonomsko-socijalni savjet (EESC), u saradnji sa Evropskom komisijom (DG NEAR), Savjetom za regionalnu saradnju (RCC), Evropskom trening fondacijom (ETF) i Evropskim centrom za razvoj stručnog usavršavanja (CEDEFOP).

Otvarajući forum, predsjednik EESC-a Oliver Röpke je kazao: “EESC je bio sastavni dio procesa proširenja EU i ponosan sam što vidim da naša podrška ide korak dalje. Prije samo nekoliko sedmica, EESC je donio istorijsku odluku da otvori svoja vrata za zemlje kandidate za članstvo u EU.” On je najavio da će predstavnici poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU već od januara 2024. godine biti učesnici savjetodavnih odbora EESC-a.

Potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica pozdravila je navedenu inicijativu EESC-a, te istakla da je EESC prvo tijelo Evropske unije koje je kandidate za članstvo uključilo u svoj savjetodavni rad.

Događaj u Solunu okupio je preko 100 predstavnika civilnog društva iz EU i Zapadnog Balkana, institucija EU, međunarodnih organizacija i vlada regiona. Oni su podržali dalje proširenje EU i ideju da cio region Zapadnog Balkana do 2030. godine postane dio EU, te uputili poziv svim zainteresovanim stranama da pruže maksimalan doprinos ispunjenju takvog cilja.

Glavne teme ovogodišnjeg foruma bile su:

  • Stanje demokratije u Jugoistočnoj Evropi: “test zdravlja” civilnog društva na putu ka proširenju EU.
  • Evropska godina vještina 2023: Cjeloživotni razvoj vještina u Jugoistočnoj Evropi, kroz početno i kontinuirano stručno obrazovanje i obuku (IVET i CVET); Obrazovanje, vještine i garancija za mlade na Zapadnom Balkanu; Nastavak obuke, usavršavanja i prekvalifikacije na Zapadnom Balkanu.
  • Doprinos civilnog društva implementaciji Zelene agende i održivom razvoju Jugoistočne Evrope.

Na kraju foruma jednoglasno je usvojena Završna deklaracija sa preporukama organizacija civilnog društva. Deklaraciju će predsjednik EESC-a predstaviti na samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava u decembru 2023. godine, tokom španskog predsedavanja EU.