Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Centar za stručno obrazovanje (CSO) organizovali su okrugli sto "Sistem obrazovanja i tržište rada – potrebe poslodavaca za kadrom", koji je održan u prostorijama UPCG, u okviru manifestacije "XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih".

Uvodnim izlaganjima, događaj su otvorili predsjednik Skupštine UPCG Slaviša Šćekić i Ljiljana Garić, rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje u CSO.

Sastanak je bio prilika da se govori o obrazovanju, edukaciji mladih ali i njihovom zapošljavanju kao procesu koji zahtjeva međusobnu saradnju i dijalog svih aktera: Vlade, obrazovnih ustanova, Zavoda za zapošljavanje, ali i privrede koja je jedan od krajnjih korisnika u ovom procesu budući da zapošljava kadar koji proizvodi obrazovni sistem.

Kada je riječ o crnogorskom sistemu obrazovanja, učesnici su se saglasili da postoji nesklad između kadrova koje kreira obrazovni sistem i potreba tržišta rada, odnosno da je pristna strukturna neusklađenost ponude i tražnje. Evidentno je da je već duži vremenski period izražen nedostatak odredjenih profila zanimanja na tržištu rada - poslovi sezonskog karaktera, i to upravo u glavnim sektorima ekonomskog razvoja Crne Gore (turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi). Na tržištu postoji tražnja za određenim profilima, ali obrazovni sistem ne produkuje dovoljan broj takvih profila.

Kako bi se pomenuti nesklad ublažio, ukazali su da se mora dodatna pažnja posvetiti procesu cjeloživotnog učenja, kroz kreiranje prilika za stručno usavršavanje i nakon školovanja, prekvalifikaciju i unapređenje ključnih vještina. U tom dijelu, predstavnici CSO upoznali su prisutne i o pojmu mikrokvalifikacije i njihovom značaju uvođenja u obrazovni sistem.

Sastanku su pored predstavnika Generalnog sekretarijata UPCG, prisustvovali privrednici – članovi UPCG kao i predstavnici Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra Crne Gore, JU Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", JU Srednja stručna škola "Ivan Uskoković", JU Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević" i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.