Epidemiološke mjere i očekivanja turističke privrede u odnosu na predstojeće praznike i zimsku turističku sezonu, bile su teme sastanka koji su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović održali sa članovima UPCG iz sektora turizma i ugostiteljstva.

U veoma otvorenoj diskusiji, na sastanku su razmijenjene informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, važećim i planiranim mjerama za očuvanje sistema javnog zdravstva i zdravlja građana, kao i mogućim rješenjima po pitanju podrške poslovanju i daljem oporavku crnogorske privrede od posljedica COVID-19 krize.

Ocijenjeno je da zdravstvena situacija u zemlji i položaj privrednika traže da se dosadašnja uspješna saradnja ministarstva i UPCG dodatno intezivira, prvenstveno kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Uvažavajući probleme detektovane u oblasti primjene mehanizama kontrole posedovanja covid potvrda u ugostiteljskim objektima i odnosa građana prema postupanjima te vrste, dogovoreno je organizovanje novog zajedničkog sastanka koji će biti održan u proširenom sastavu, uz učešće predstavnika nadležnih organa, u toku decembra. Kako je najavljeno, namjera je da se tom prilikom razmotre modeli koji bi omogućili da se propisane epidemiološke mjere u potpunosti primjenjuju.

Sastanku u ministarstvu, uz predsjednika UPCG, prisustvovali su generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović, direktor hotela Philia Nenad Drašković, direktor hotelske grupacije Casa del Mare Nikola Milić, kao i predstavnici Udruženja ugostitelja Podgorice Momo Sladaković i Aleksandar Gošović.