Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović održao je danas sastanak sa ekonomskim analitičarem Zarijom Pejović.

U veoma otvorenom razgovoru, Mitrović i Pejović su razmotrili aktuelnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, naročito iz ugla promjena i negativnih kretanja koja su nastala pod uticajem COVID-19 krize i kao takva se odrazila na likvidnost privrede i održivost radnih mjesta.

Poseban fokus stavljen je na najavljene mjere reforme poreske politike predviđene planom „Maršalov plan - Evropa sad“ koji je, kako je podsjetio predsjednik UPCG, razmatran na sjednici Upravnog odbora UPCG, a potom i na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore održanoj 11. oktobra ove godine. Mitrović je ocijenio da posebno raduje ispunjenje dugogodišnjih zahtjeva UPCG za unapređenje biznis ambijenta i položaja poslodavaca, a što je iskazano kroz najavu da će navedeni program sadržati smanjenje poreza i doprinosa na teret poslodavaca, u dijelu uvođenja neoporezivog dijela zarade.

Uz informacije o radu Socijalnog savjeta CG, na sastanku su prezentovani podaci iz istraživanja UPCG o efektima ljetnje turističke sezone, te sagledani modeli mogućih mjera Vlade za podršku privredi čije bi usvajanje pomoglo unapređenju poslovnog ambijenta, oporavku i održivosti biznisa i radnih mjesta, a time i daljem ekonomskom razvoju Crne Gore.