Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), organizovalo je okrugli sto posvećen analizi odredaba Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Javna rasprava povodom ovog zakonskog teksta je otvorena 1. juna i trajaće do 10. jula 2023. godine.

Uvodnim izlaganjima, sastanak održan u hotelu Ami u Petrovcu, otvorili su predsjednik Skupštine UPCG Slaviša Šćekić, generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović i Dragan Dašić, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sastanku je prisustvovala i Rajka Lješković, načelnica filijale MUP-a Budva.

Tokom dvosatne diskusije, nešto više od trideset privrednika - članova UPCG imalo je mogućnost da dobiju relevantne informacije o novinama teksta Zakona, koje se odnose na dozvole za boravak i rad stranaca i propratnih procedura za dobijanje potrebne dokumentacije da bi stranac započeo rad u Crnoj Gori. Navedeno već godinama unazad izaziva brojne poteškoće privrednicima, posebno onima koji posluju u turističkom sektoru a koji radnu snagu, nažalost, moraju tražiti na stranim tržištima.

Prepoznata su mnoga unapređenja u novom Nacrtu zakona, a od toga najznačajnija da se za sezonsko zapošljavanje neće prilagati dokaz o stečenom nivou obrazovanja i kvalifikacije, da se prilikom produženja dozvola za boravak i rad neće prilagati dokaz o stečenom nivou obrazovanja i kvalifikacije (ukoliko je predao prvi put prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole), kao ni dokaz o zdravstvenoj sposobnosti, te druga rješenja koja se vezuju za samu proceduru izdavanja dozvola.

Uz navedeno, fokus sastanka bio je i na temama koje se odnose na problematiku izdavanja vize „D”, potrebe za dodatnim pojednostavljenjem procedura za izdavanje dozvole za boravak i rad za sezonski rad do 90 dana u turizmu i poljoprivredi, potrebe za uvođenjem online prijave i elektronsko praćenje statusa predmeta povodom podnijetih zahtjeva.

Sastanak je zaključen dogovorom o nastavku kontinuirane komunikacije UPCG i MUP-a sa ciljem pravovremenog uskladjivanja poslovanja privrednika sa novom zakonskom regulativom i buduće izrade pravne infrastrukture kroz izmjene podzakonskih akata.