Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slobodan Mikavica i predsjednik Komore poreskih savjetnika Crne Gore (KPSCG) Zoran Vukićević potpisali su Sporazum o saradnji između UPCG i KPSCG. Cilj sporazuma je realizacija zajedničkih inicijativa i programa radi uspostavljanja konkurentnog, stabilnog i održivog poreskog sistema.

Čin zaključenja sporazuma upriličen je u okviru konferencije "Poreski savjetnici i fiskalna odgovornost" koju je organizovala KPSCG, povodom obilježavanja godišnjice od osnivanja te asocijacije.

Na događaju je održana panel diskusija u kojoj su, uz predjednika KPSCG, učestvovali generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović, predsjednik Instituta internih revizora Crne Gore Slavko Rakočević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore Anastasija Boljević i predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković. Moderator razgovora bio je David Vukićević, predsjednik Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

Ocijenjeno je da je država prepoznala značaj koji poreski savjetnici moraju imati za privredu i poslovni ambijent države donoseći Zakon o poreskim savjetnicima. Kako je predsjednik KPSCG Zoran Vukićević istakao, ovim zakonskim dokumentom ustanovljene su uloge poreskih savjetnika koje podrazumijevaju davanje savjeta o poreskim i carinskim pitanjima, izradu poreskih prijava, poreskih bilansa i drugih dokumenata koji su od značaja za oporezivanje, kao i zastupanje pred nadležnim državnim organima.

Radulović je naglasila da treba raditi na promociji poreskog savjetovanja i njegovim benefitima za ekonomiju i društvo. Takođe, kazala je da poresko savjetovanje predstavlja sponu između države i poreskih obveznika.

Rakočević je istakao da su poreski savjetnici bitan element poslovanja i da je neophodno uvoditi standarde. Ukazao je da u svrhu napretka poreskih savjetnika treba raditi na njihovoj odgovornosti u smislu da finansijski odgovaraju za loše savjete.

Boljević je konstatovala da računovođe i poreski savjetnici imaju isti cilj, a to je podizanje normative i borba protiv nelojalne konkurencije.

Vukićević je istakao da poreski savjetnik svojim radom treba da utiče na poboljšanje zakonske poreske legislative.

Raičković je ukazao na važnost poštovanja riječi struke, odnosno savjeta profesionalaca koji imaju bogato iskustvo i reference u ovoj oblasti.