photo credit: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Medical SPA Asocijacija Crne Gore, u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Crne Gore i uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja i Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), organizovala je jubilarnu X Međunarodnu konferenciju zdravstvenog, welness i SPA turizma, pod nazivom „Zdravstveni turizam – Put za cjelogodišnj turistički proizvod“.

Konferencija održana 30. i 31. oktobra u Bečićima, u hotelu Splendid Conference & Spa Resort, okupila je ugledne domaće i inostrane stručnjake, operativce i konsultante iz područja medicine i turizma, kao i predstavnike hotelijerske i wellness industrije, koji su ponudili odgovore na neka od ključnih pitanja iz domena razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i zemljama regiona.

Ključna tema ovogodišnjeg događa bilo je predstavljanje Programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023. godine sa Akcionim planom do 2023. godine, koji je Vlada Crne Gore usvojila sredinom oktobra.

Ispred UPCG, učesnica događaja bila je Zvezdana Oluić koja je u svom izlaganju naglasila značaj Programa razvoja zdravstvenog turizma, te istakla da se radi o veoma važnom dokumentu koji postavlja okvir i definiše dalje pravce razvoja zdravstvenog turizma u našoj zemlji. Ona je kazala da se posvećenost održivom razvoju naročito može iskazati kroz sinergiju ulaganja u turizam i zdravlje, te čvrstu saradnju između ova dva sektora. “Ako želimo da razvijamo zdravstveni turizam i unapređujemo ga na osnovama kvalitetne, konkurentne zdravstveno-turističke ponude i cjelogodišnje turističke sezone, neophodna su intezivnija ulaganja, strateški pristup, puna orjentisanost na savremene trendove poslovanja, kao i snažno partnerstvo između javnog i privatnog sektora”, ocijenila je Oluić. Ona je najavila da će podrška daljim procesima ove vrste biti pružena kroz djelovanje Odbora UPCG za zdravstveni turizam, dok se posebno važan doprinos očekuje po osnovu aktivnosti predviđenih pomenutim Programom i AP koji daju jasne smjernice o poziciji, ulozi i djelokrugu rada nadležnih institucija i aktera zdravstveno-turističke industrije, kao i partnerskih organizacija i provajdera proizvoda i usluga.

Ovogodišnja, jubilarna Konferencija bavila se tematikom nove zdravstvene infrastrukture koja je prepoznata kao nezaobilazan preduslov percipiranja Crne Gore i kao “zdravstveno sigurne” i veoma atraktivne destinacije zdravstvenog turizma na karti Evrope i svijeta. Ključna tema ovogodišnjeg događa bilo je predstavljanje Programa razvoja zdravstvenog turizma, koji je Vlada Crne Gore usvojila sredinom oktobra. Takođe, učesnici događaja bili su u prilici da čuju dragocjena iskustva domaćih predavača i gostiju iz inostranstva, kroz izlaganja struktuirana na teme lječilišnog i medicinskog turizma, kao i medicinskog wellnessa.

Konferencija zdravstvenog turizma predstavlja jedan od najznačajnijih događaja koji se organizuju u ovom dijelu Evrope. Imajući u vidu da Konferencija ove godine obilježava i važan jubilej – deset godina postojanja, predsjednik organizacionog odbora Vlatko Stijepović uručio je prigodna priznanja institucijama i pojedincima za doprinos u afirmaciji zdravstvenog turizma u proteklom periodu. Priznanja su uručena Ministarstvu zdravlja, Institutu za standardizaciju Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore, Uniji poslodavaca Crne Gore, Institutu “Dr Simu Milošević”, kao i zaslužnim pojedincima iz zemlje i inostranstva.