Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je 27. juna 2022. godine objavilo Javni Konkurs za grantove za ranu fazu razvoja startapova ukupne vrijednosti 200.000 eura.

Konkursom se sufinansiraju startap projekti koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije (poljoprivreda i lanac vrijednosti ishrane; energija i održiva životna sredina; održivi i zdravstveni turizam i ICT), kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u ovim oblastima. Iznos sredstava kojima će se podržati socijalne inovacije može biti najviše 20% vrijednosti od ukupno dodijeljenih sredstava po ovom Konkursu.

Iznos finansijske podrške po pojedinačnom projektu je od 6.000,00 do 20.000,00 eura i maksimnalno može iznositi do 80% ukupne vrijednosti projekta, dok je trajanje predloženih projekata od 6 do 12 mjeseci.

Tekst Konkursa i Uputstvo za podnosioce prijava nalaze se u prilogu.

Prijave na Konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 20. septembra 2022. godine do 15.00 časova, a prijavljivanje se vrši isključivo online i to putem portala www.inovacije.gov.me.

Kroz ovu finansijsku pomoć Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja omogućava kontinuiranu podršku startapovima da, uprkos nastaloj situaciji sa COVID-om, razvijaju inovativna rješenja s visokim potencijalom rasta na tržištu ili inovativna rješenja koja doprinose rješavanju društvenih izazova u prioritetnim područjima S3.

Cilj Konkursa je i unapređenje poslovanja u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti, te doprinos povećanju broja startapova i njihovom kvalitetu poslovanja, kao i povezivanju crnogorskog ekosistema sa međunarodnim.

Dokumentacija za prijavljivanje se može preuzeti na portalu www.inovacije.gov.me.