Svake godine, Generalni Direktorat Evropske komisije, u saradnji sa zemljom koja predsjeda Savjetom Evropske unije, organizuje Skupštinu malih i srednjih preduzeća (MSP). Ovaj događaj predstavlja najznačajnije okupljanje MSP u Evropi, a održava se u toku Evropske nedjelje MSP.

Skupštinu MSP 2019 koja je održana u periodu od 25. do 27. novembra u Helsinkiju, Finska, pratila je crnogorska delegacija u kojoj je, uz predstavnike Ministarstva ekonomije, bila i Zvezdana Oluić, predstavnica UPCG.

Kako je Finska zemlja koja se obavezala da će postati karbon-neutralna do 2035. godine, ovogodišnja Skupština MSP bila je fokusirana na akcije koje treba preduzeti u narednih pet godina kako bi se izazovi klimatskih promjena pretvorili u prilike za mala i srednja preduzeća Evrope, a zatim i na podsticanje inkluzivnijeg pristupa radu i održive metode potrošnje.

Za razliku od ranijih događaja koji su se naslanjali na Akt o malom biznisu (SBA), fokus je ove godine bio usmjeren na novu Strategiju za MSP koju je novoimenovana predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila među prioritetima tokom svog mandata na čelu EK 2019-2024.

Na skupu je konstatovano da mala i srednja preduzeća čine 99% evropskog poslovnog okruženja, a ta činjenica zahtijeva odgovarajuće zakonodavstvo koje će stimulisati veliki dio evropskih vrijednosti i povećati ukupnu konkurentnost EU. Tokom događaja u Helsinkiju, program je bio usresređen na sesije o održivom ekonomskom rastu Evrope. Prihvatajući tehnološki napredak, uz insistiranje na rodnoj ravnopravnosti, podsticane su diskusije na teme koje su se naslanjale na slogan ovogodišnje Skupštine MSP: „Otkrij. Istraži. Stvori." Raspravljalo se o konkurentskim prednostima cirkularne ekonomije, finansiranju privrede, vještinama i politikama zapošljavanja potrebnim za sjutrašnji svijet rada, integrisanju AI u mala i srednja preduzeća. Ključna pitanja poput pristupa tržištima i finansijama, inovacijama, vještinama i dr. preispitivana su sa stajališta održivosti.

Osim klimatskih ambicija, bivša potpredsjednica Evropske komisije Jyrki Katainen se u svom uvodnom izlaganju osvrnula i na drugi stub politike, kazavši da glavni izazovi i mogućnosti za Evropu predstavljaju prilagođavanje cirkularnoj ekonomiji i napredovanje na polju vještačke inteligencije.

Godišnja Skupština MSP je, tradicionalno, završena svečanom dodjelom Evropske nagrade za preduzeća.