photo credit: Vesela Mišković, magazin Gracija

U nastavku slijedi dio intervjua Nataše Stojanović, predsjednice Odbora za trgovinu odjećom i obućom UPCG koji je objavljen u magazinu Gracija, pod naslovom “Živim u skladu sa sobom, svojim poslom i svojom porodicom”.

Cijeli intervju moguće je preuzeti u prilogu (na dnu strane) ili ga pročitati na veb sajtu www.gracija.me


Nataša Stojanović: Živim u skladu sa sobom, svojim poslom i svojom porodicom

U svom poslovnom svijetu uspješno objedinjuje ljubav prema modi i biznisu. Njen pristup poslu i životu temelji se na potrebi da svakog dana nešto unaprijedi i uradi nešto korisno.

Nataša Stojanović, vlasnica lanca butika Chic, više od 20 godina uspješno gradi preduzetničku karijeru. Promišljeno nadograđuje postojeću poslovnu priču, trudeći se da uvijek bude inovativna, spremna da znalački i posvećeno odgovori zahtjevima tržišta. Predsjednica je i Odbora za trgovinu odjećom i obućom pri Uniji poslodavaca Crne Gore. Ostvarivanje sklada između porodice, posla i svojih htijenja postavila je kao prioritet. (...)

Predsjednica ste Odbora za trgovinu odjećom i obućom pri Uniji poslodavaca Crne Gore. Na koji način su vanredne mjere povodom epidemije uticale na biznise iz Vašeg esnafa?

– Smatram da se još nismo osvijestili od tornada koji je zadesio cijeli svijet, pa i nas, i da još ne možemo naslutiti posledice. Ova tema zahtijeva elaboraciju sa više strana, ali ću kratko pokušati da je obradim. Segment trgovine obućom i odjećom veoma je pogođen mjerama zbog epidemije Covid-a 19. Crna Gora nema tekstilnu industriju i sva se roba uvozi. Granice su od 15. marta zatvorene i direktna nabavka je onemogućena. Pogođeni smo, kao prvo, zbog toga što su nam radnje bile zatvorene skoro dva mjeseca, pa smo izgubili mogućnost da prodamo nabavljenu i plaćenu proljećnu kolekciju, i zbog nemogućnosti da iz neostvarenih prometa platimo avansiranu ljetnju kolekciju, čiji je transport otežan. S aspekta godišnjeg prometa, radnje su bile zatvorene skoro dva mjeseca, pa će samim tim i očekivani godišnji promet promet biti manji za više od 15 %, što bi, zapravo, predstavljalo skoro cjelokupnu godišnju zaradu. Prodaja se nastavila 4. maja sa 20% popusta na proljećnu kolekciju. Sve su to gubici prometa koji se sumiraju na kraju godine. S aspekta ostalih troškova poslovanja, zakupa, zarada zaposlenih, izdataka za struju, telefone, lokalne takse, dakle svih ostalih troškova, oni su takođe ostali u nešto manjem ukupnom iznosu, ali će biti uspjeh ako ih nadoknadimo. Pojedini troškovi, poput doprinosa i kredita, su odloženi, ali će se platiti. Država je subvencionisala zarade za jedan mjesec, a mi nismo obavljali djelatnost skoro dva mjeseca. Takođe, subvencionisana je minimalna, a ne stvarna zarada. Sama neizvjesnost vezana za pandemiju i njeno eventualno ponovno pojavljivanje, bojazan od ponovnog karantina, stavlja nas u nezavidan položaj: ne možemo da planiramo nabavke, ne znamo koje količine da poručujemo, jer sve kolekcije veći dio nas avansira i poručuje 6-9 mjeseci unaprijed, a ne znamo ni kada ćemo i kako moći da putujemo. Covid 19 je pogodio zemlje i privrednike sa kojima sarađujemo, neizvjestan je i njihov opstanak na tržištu… Problemi su, zaista, brojni.

Na koji način vidite rješenje za opstanak trgovina sa odjećom i obućom?

– Kao Predsjednica Odbora za trgovinu odjećom i obućom bila sam u prilici da čujem razne prijedloge kolega. Mišljenja smo da država treba da pomogne našem sektoru, sa današnjeg aspekta i za početak, jer ne znamo šta vrijeme nosi, na način što će uspješnim privrednim subjektima (koji postoje najmanje pet godina, od kojih posljednje tri uspješno posluju i izmiruju redovno svoje obaveze) obezbijediti beskamatne pozajmice, ili pak, sa minimalnom kamatom, u vrijednosti zarobljenih i nerealizovanih, donekle i neplaćenih sredstava, tj. robe, što prije, kako bismo omogućili kontinuitet u poslovanju, a država nastavila od nas da ima koristi, kroz plaćanje Pdv-a, poreza i doprinosa. Smatram da i zbog brojnih drugih problema u našem poslu, poput nelegalne prodaje iz stanova i putem društvenih mreža, treba da delegiramo predstavnike koji će participirati u regulisanju ovog problema, tj. u donošenju adekvatnih zakonskih normi i opštih akata. Potreba za odjećom i obućom postoji otkad je svijeta, i u svim krizama, pa nema razloga da tako ne bude i ubuduće. (...)


Izvor: Magazin Gracija, br. 178, izdanje za maj 2020. godine (rubrika: Intervju, str. 54 - 57)

Intervju vodila: Marina Strugar, glavna i odgovorna urednica magazina Gracija

Foto: Vesela Mišković

Napomena: Osim u štampanom izdanju, navedeni intervju objavljen je i na veb sajtu magazina Gracija (www.gracija.me) i može mu se pristupiti direktno preko ovog linka.