U okviru zvanične posjete Crnoj Gori, visoki zvaničnici Međunarodne organizacije rada (ILO) održali su bilateralni sastanak sa predstavnicima UPCG. Ispred ILO, sastanku su prisustvovali: regionalni direktor za Evropu i Centralnu Aziju Fridrih Butler (Friedrich Buttler) i direktor subregionalne kancelarije Petra Ulshefer (Petra Ulshoefer), a ispred UPCG: predsjednik Predrag Mitrović, potpredsjednik Momčilo Popović, generalni sekretar Budimir Raičković, zamjenik generalnog sekretara Vladimir Čurović i šef kabineta predsjednika Biljana Banović.

Povod sastanka bio je nastavak konsultativnog procesa ILO sa socijalnim partnerima u Crnoj Gori - Vladom, Sindikatom i Unijom poslodavaca.

Kako je na sastanku ocijenio g-din Butler, nakon izglasavanja nezavisnosti Crnoj Gori predstoji proces ratifikacija Konvencija Međunarodne organizacije rada u kojem, kao treći partner u socijalnom dijalogu, UPCG treba da odigra važnu ulogu. Takođe, zvaničnici ILO iskazali su potrebu što skorijeg donošenja Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, kao i Zakona o ekonomsko socijalnim savjetima za koji su objasnili da upravo predstavlja praktični instrument realizacije socijalnog dijaloga.

Predstavnici UPCG upoznali su ILO zvaničnike sa pozicijom, aktivnostima, konkretnim rezultatima i servisima koje Unija pruža svom članstvu, a potom i naveli teškoće s kojima se u radu srijeću. Uz probleme koji postoje u dijelu funkcionisanja ESS na lokalnom i republičkom nivou, predstavnici Unije istakli su i potrebu prisustva predstavnika UPCG u upravnim tijelima republičkih fondova, što za sada nije slučaj. U nastavku, zvaničnicima ILO dat je i niz konkretnih predloga i sugestija kako po navedenim, tako i drugim pitanjima važnim za unapređenje razvoja socijalnog dijaloga i aktivnosti koje treba da rezultiraju približavanjem Crne Gore standardima EU.

Na kraju sastanka , predstavnici ILO uputili su čestitke Uniji poslodavaca povodom njene reprezentativnosti, ističući pri tom posebno značajnim podatak o stalnom rastu broja članova i činjenici da je princip učlanjenja u UPCG baziran na isključivo dobrovoljnoj osnovi.

Sadržaj sastanka obje strane su ocijenile pozitivnim, konstruktivnim i veoma značajnim, a predstavnici ILO iskazali su i raspoloženost za pružanje pune podrške u svim budućim aktivnostima UPCG.