Crna Gora ima sve uslove da ostvari uspjeh kada je u pitanju stvaranje atraktivnog investicionog ambijenta i privlačenje stranih investicija. Onda kada strani investitor ispituje mogućnosti, osim finansijskih i ekonomskih kriterijuma, veoma važni elementi za donošenje odluke o mogućem investiranju su mir u društvu i jake poslovne institucije, kao i njihova uloga u društvu. Sigurno i bezbjedno okruženje za biznis je odlučujući faktor za investiranje. Unija poslodavaca Crne Gore se nalazi u jedinstvenoj poziciji sa koje može da pomogne da se ovakvo, bezbjedno okruženje, i kreira – kaže u intervjuu za "Vijesti" generalni sekretar Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) Antonio Penalosa.

- Nedavno ste, kao član visoke delegacije IOE, po prvi put zvanično posjetili Crnu Goru i Uniju poslodavaca Crne Gore. S kakvim ste se utiscima vratili?

Moji utisci su pozitivni. Razgovori koje smo vodili sa političkim autoritetima, predstavnicima sindikata i poslovne zajednice se mogu ocijenjiti kao veoma konstruktivni. Na svim nivoima sam primijetio entuzijazam i posvećenost.

- S obzirom na sastanke koje ste imali, kako ocjenjujete nivo socijalnog dijaloga u Crnoj Gori posebno imajući u vidu opredijeljenost naše zemlje za ulazak u Evropsku Uniju? Da li tu vidite neke nedostatke i šta predlažete?

Ono što sam primijetio u odnosima između poslodavaca i sindikata je odraz postojanja stvarne volje za dijalog. U budućnosti Crna Gora mora da se pokaže svijetu kao država koja ima jaku volju i jasan stav. Na unutrašnjem planu, poslodavci moraju da intenziviraju vođenje dijaloga sa radnicima, moraju da razrade jasne ekonomske pozicije, takođe se moraju stvoriti uslovi u kojima će poslodavci da daju smjernice za djelovanje vlade, kako za nacionalna, tako i za međunarodna pitanja. Veoma je važno u trenutku pristupanja Evropskoj Uniji da Crna Gora ima jak glas biznisa koji će podržati vladine napore i privući pažnju stranaca.

- Koliko značajnim ocjenjujete ulogu crnogorske Unije poslodavaca u samom procesu pristupanja EU?

Crna Gora će se vrlo brzo naći u poziciji da pregovara sa EU. Tokom pregovora interesi poslovne zajednice treba da budu jasno izloženi u pregovorima. Ono što je dobro za crnogorska preduzeća, dobro je za državu u cjelini. Podrška i savjeti koje pruža ujedinjena poslovna zajednica je od velikog značaja za uspjeh pregovora. Unija poslodavaca Crne Gore je na dobrom putu da ispuni svoju ulogu. Kako za nas tako i za evropsku poslovnu zajednicu, UPCG ima potpuni legitimitet i u potpunosti je prepoznata kao organizacija koja ima legitimitet.

- Koliko je rad Ekonomsko socijalnih savjeta značajan za jednu zemlju, i kakva je Vaša ocjena stanja po ovom pitanju u Crnoj Gori?

Prije svega, Ekonomsko-socijalni savjet treba da predstavlja ogledalo poslovnog svijeta. Poslodavci i sindikat su legitimni i autoritativni socijalni partneri i trebalo bi da zajedno daju predloge i da usaglašene dogovore predstavljaju društvu u cjelini, preko Ekonomsko-socijalnog savjeta. Iskustva stečena u drugim državama pokazuju da mir i napredak u društvu se postižu ukoliko vlade i političke partije su spremni da saslušaju predstavnike poslodavaca i sindikata, a ne da nameću svoje odluke koje bi bile u suprotnosti sa njihovim dogovorom. Konsenzus koji bi se postigao u Savjetu predstavljao bi pokretnu snagu u nacionalnim društveno-ekonomskim pitanjima.

- Prilikom Vaše posjete, najavljeno je da će već narednog mjeseca UPCG postati punopravan član IOE-a. Koliko je na međunarodnom i nacionalnom planu ovo značajno za Uniju, ali i za državu Crnu Goru?

Činjenica da će UPCG postati član IOE-a predstavlja međunarodno priznanje legitimiteta. Preko ovog članstva, UPCG prima tehničku podršku Međunarodne organizacije poslodavaca i Međunarodne organizacije rada i učestvuje u programima koje finansiraju Evropska Unija, Trening centar u Torinu, i mnoge druge institucije. Solidarnost i otvorenost IOE članova je na raspolaganju UPCG. Štaviše, sada kada je Crna Gora postala priznata na međunarodnom planu kao nezavisna država, imam veliko zadovoljstvo da otvorim vrata UPCG kao glasu biznisa Crne Gore, nezavisne države.

- Možete li najaviti bar neke od planova koje IOE u narednom periodu ima sa UPCG, i objasniti njihov značaj za crnogorsku privredu?

IOE sa pažnjom sagledava potrebe UPCG. Naša namjera je da pomognemo UPCG u dijelu bolje opremljenosti i u dijelu jačanja. Crnogorskim poslodavcima je dodijeljena istorijska uloga koju treba da odigraju u kratkom vremenskom periodu, i želimo da im pomognemo da dostignu najviše standarde. Iskazao sam našu spremnost i otvorenost da im pomognemo u budućem radu. Članovi mog tima će već sljedećeg mjeseca biti u Crnoj Gori, a ja sam spreman da posjetim Podgoricu kad god je to potrebno.

- S obzirom da IOE u svijetu okuplja 142 poslodavačke organizacije, bilo bi interesantno čuti pozitivno iskustvo u dijelu postojanja poslodavakog jedinstva kao i realizovane saradnje koju ste imali u nekoj od zemalja (Irska, Danska)

Naše članstvo predstavlja izvor mnogih pozitivnih primjera. Razlog uspjeha do kojeg je došlo u privrednom razvitku Španije i Irske u posljednjih nekoliko godina mora biti shvaćen kao posljedica više faktora, od kojih su dva najznačajnija: socijalni dijalog i jedinstveni glas biznisa, u kontekstu zrelog pragmatizma pokreta Sindikata, otvorenosti i posvećenosti poslodavaca i Vlade u kreiranju uslova koji će donijeti uspjeh. Drugi slični primjeri u Evropi su Holandija, Austrija i Danska. Jedinstveni glas biznisa ne može biti izmanipulisan. Sukobi ili nezdrava podjela unutar poslovne zajednice nanose opasne štete privrednim aktivnostima kao i procesu privlačenja stranih investicija.