EKONOMSKO-SOCIJALNE PERSPEKTIVE CRNE GORE U POSTREFERENDUMSKOM PERIODU

Uvažavajući ulogu i odgovornost ovlašćene poslodavačke organizacije i trećeg socijalnog partnera u Crnoj Gori, a polazeći od standarda i preporuka Međunarodne Orgacije Rada (ILO) da poslodavačke i radničke organizacije trebaju slobodno, aktivno i ravnopravno participirati i iznositi stavove o svim pitanjima koja su od interesa za njih i ekonomsko-socijalni položaj i perspektive njihovog članstva, a pitanje budućeg državno pravnog položaja Crne Gore je svakako jedno od takvih. Izvršni odbor UPCG u proširenom stavu je na sjednici održanoj 03.05.2006.godine u Podgorici razmatrao pitanje položaja poslodavaca i ekonomsko - socijalnih perspektiva Crne Gore u postreferendumskom periodu. U vezi sa navedenim, na sjednici IO UPCG je ocijenjeno:

• Da se poslodavci u pred i post referendumskom periodu suočavaju sa nizom problema, a da pitanja koja su od vitalne važnosti za ekonomsko - socijalni položaj i razvoj Crne Gore treba da budu rješavana u kontinuitetu i imaju najveći prioritet i pažnju svih društvenih i političkih aktera.

• Imajući u vidu očigledne rezultate i prednosti uvođenja eura kao stabilne valute i već plaćenu cijenu njegovog uvođenja, smatramo neproduktivnim za privredu uvođenje druge valute u Crnoj Gori.

• Trenutni nedefinisani odnosi izmedju država članica zajednice Srbija i Crna Gora ne idu u prilog privrednicima, tako da bi konačno i jasno rješenje doprinijelo kvalitetnijem definisanju tih odnosa i povoljnijem ekonomsko - socijalnom ambijentu, a ishod referendumja ne bi trebalo da bude generator pogoršanja već poboljšanja tih odnosa.

• Uvažavajući privrednu povezanost Crne Gore i Srbije kao i dobre odnose koje UPCG ima i sa poslodavcima u Srbiji i Unijom poslodavaca Srbije, cijenimo da odluka koju građani Crne Gore donesu neće uticati da se odnosi između poslodavaca i privrednika poremete, a na poslodavcima je da ih polazeći od poslovnih interesa održavaju i unapređuju, bez obzira na ishod referenduma.

• Polazeći od stalnog zalaganja za otklanjanje svih barijera koje koče razvoj biznisa i slobodan protok roba i kapitala - kao što su dvostruko carinjenje i neriješen platni promet, Unija poslodavaca će se i u postreferendumskom periodu zalagati da ni jedna odluka, pa ni odluka na referendumu, ne bude smetnja poslovnim aktivnostima. Takođe, ocjenjujemo da ishod referenduma ne bi trebalo uticati na povećanje ili smanjenje cijena jer na njih utiču zakoni ponude i tražnje na tržištu.

Polazeći od misije, ciljeva i društvene odgovornosti, UPCG kao nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija, u skladu sa odredbama i kriterijumima njenog Statuta i standardima i konvencijama Međunarodne Organizacije Rada (ILO) i Međunarodne Organizacije Poslodavaca (IOE) čiji je član, ne može i ne smije biti aktivan politički subjekt jer okuplja sve poslodavce nezavisno od njihove političke, vjerske i nacionalne pripadnosti. Međutim, kao reprezentativna organizacija poslodavaca i partner Vladi i Sindikatu u socijalnom dijalogu, smatra se odgovornom i obaveznom da pozove sve aktere u referendumskom procesu, nezavisno od njihovih političkih opredjeljenja i interesa, da predstojeće odluke koje su od vitalnog interesa za privredu, radnike, građane i Crnu Goru kao cjelinu, donesu na miran, demokratski i dostojanstven način.