• Kako Unija poslodavaca ocjenjuje položaj radnika i poslodavaca u Crnoj Gori?

- Da bi se ušlo u ocjenu položaja radnika i poslodavaca u Crnoj Gori potrebno je istaći da ekonomsko-socijalni ambijent i pored određenih pomaka ne daje mogućnost da se da ocjena da je taj položaj dobar. Ono što UPCG smatra bitnim kada je u pitanju unapređenje položaja poslodavaca ali i radnika je to da se mora mnogo više uraditi na smanjenju poreskih opterećenja i vođenja stimulativnije poreske politike na centralnom i lokalnom nivou. Takođe, kreditna politika i cijena usluga na finansijskom tržištu u priličnoj mjeri su destimulativne. Uz to, treba dodati i složene administrativne procedure i barijere koje se odnose na biznis i diskriminatorske cijene električne energije, vode i komunalnih usluga koje plaćaju privrednici. Pored ovih, postoji još faktora koji direktno utiču na prihode i položaj radnika i poslodavaca, kao i na mogućnost novog zapošljavanja. Što se samog položaja radnika tiče, on je u dubokoj vezi sa položajem i perspektivama privrednih društava u kojima su zaposleni, odnosno sa poslodavcima. Interesi i jedih i drugih je isti - da se unaprijedi ambijent za razvoj postojećih i otvaranje novih preduzeća.

I pored toga što socijalni dijalog daje mogućnost da se na tripartitnoj osnovi donesu kvalitetna rješenja za probleme sa kojima su suočeni radnici i poslodavci, njegovi instrumenti i mehanizmi se ne koriste u dovoljnoj mjeri, a neki od njih su u početnoj fazi razvoja. Unija poslodavaca, zajedno sa Sindikatom, predložila je Vladi da se po hitnom postupku donese zakon o ESS ili potpiše tripartitni sporazum o osnivanju istog jer cijeni da ovo tijelo, formirano u skladu sa standardima i preporukama Međunarodne organizacije rada (ILO) ima nezaobilaznu ulogu u rješavanju ovih ali idrugih problema koje se tiču ekonomsko-socijalnih perspektiva Crne Gore.

• Da li su bolje zaštićena prava radnika ili poslodavaca i šta u vezi sa tim Unija poslodavaca preporučuje crnogorskoj Vladi?

- Zaštita prava bilo koje grupacije treba da bude jednaka, tako da ne bi smo mogli govoriti o tome čija prava su bolje zaštićena. Ipak, mišljenja smo da sadašnja zakonska rješenja idu više u prilog zaštite radnika. Ni jedan poslodavac koji vodi računa o kadrovskim potencijalima i rezultatima svoje firme neće se odreći usluga kvalitetnog radnika, ali postoji problem kako izaći na kraj sa neradnicima i onima koji ne ispunjavaju svoje radne obaveze. U tom smislu, Zakon o radu kao ključni akt u oblasti rada i socijalnog dijaloga, svakako treba da pretrpi određene izmjene u pravcu zaštite prava radnika i poslodavaca, ali i da bude usklađen sa potrebom da se privuku nove investicije koje će u Crnu Goru donijeti tehnologije i dati mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Ono za što se UPCG zalaže je da i poslodavci i radnici, shodno svojim ulaganjima, unapređenju znanja i zalaganju, imaju mogućnost da žive od svog rada. Na kraju kraju krajeva – i poslodavci su radnici čije radno vrijeme niko ne mjeri, a oni svojim radom obezbjeđuju socijalnu sigurnost za sebe i svoje porodice. Pored donošenja Zakona o ESS, preporuka Unije je i donošenje Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova i formiranje Fonda rada.

Unija poslodavaca Crne Gore, svjesna da kao ovlašćena reprezentativna institucija poslodavaca nosi svoj dio odgovornosti za kreiranje povoljnijeg ekonomsko-socijalnog ambijenta u Crnoj Gori, predlaže Vladi da vodi aktivnu politiku razvoja socijalnog dijaloga i njegovih instrumenata jer se samo kroz partnerski i ravnopravan odnos može doći do rješenja, inicijativa i projekata čiji je cilj dobrobit radnika, poslodavaca i Crne Gore uopšte.