Aktivnim učešćem u međuresorskoj radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Unija poslodavaca Crne Gore se zalaže za rasterećenje poreskih obaveza utvrđenih sada važećim propisima. Naime, stav UPCG je da ukupna opterećenja poslodavaca po osnovu poreza i doprinosa ne treba da se kreću iznad 50%, jer se time utiče na smanjenje sive ekonomije u oblasti zapošljavanja i stvara značajan prostor za pokretanje biznisa, razvoja malih i srednjih preduzeća i privlačenje stranih investicija u Crnoj Gori.

Takođe, saglasno zalaganju za smanjenje poreza i doprinosa, UPCG se u međuresorskoj radnoj grupi zalaže i za uvođenje jedinstvene poreske stope na dohodak fizičkih lica, uključujući odgovarajuću zaštitnu stopu za zaposlene sa najnižim primanjima. Predloženom poreskom stopom obezbjeđuje se rasterećenje poslodavaca primjenom važećih rješenja, i ostvaruje značajan prostor za razvoj malih i srednjih preduzeća što je, ujedno, krucijalna odrednica ekonomske politike Vlade RCG za 2006. godinu.

UPCG će i dalje insistirati na smanjenju poreza i doprinosa kod svih aktera – učesnika u procesima uređivanja odnosa u Republici Crnoj Gori.