Pismo Ministarstva finansija upućeno Uniji poslodavaca Crne Gore (od 09.marta 2006. godine) povodom primjedaba i sugestija koje je UPCG saopštila na Nacrt zakona o osiguranju, uzrokuje potrebu UPCG da u cilju potpunije informisanosti javnosti saopšti sledeće:

- Ranije iznijete primjedbe i sugestije UPCG koje su i crnogorski mediji objavili 23.februara tekuće godine, apsolutno ne dovode u pitanje kompetentnost obrađivača tj. Ministarstva finansija, a ocjena Unije da je Nacrt zakona o osiguranju jasan, pristupačan i jasno sistematizovan to upravo i potvrđuje. No, i pored toga, Nacrt je bio izazov za primjedbe i sugestije bez obzira na uvažavanje svih konsultanata i eksperata koji su učestvovali u kreiranju pomenutog Nacrta.

- Kako u obrazloženju Nacrta nema ocjene stanja za oblast osiguranja u RCG, Unija poslodavaca je, obzirom na mnogobrojne uslove potrebne za bavljenje poslovima osiguranja, iskazala samo utisak da je odnosna oblast ili u stanju haosa, ili je u pitanju namjera totalnog regulisanja i najmanje aktivnosti u oblasti osiguranja i potpune kontrole i nadzora od strane regulatornog tijela – Agencije za nadzor osiguranja. U tom smislu, UPCG samo cijeni da se mora naći razumna mjera kontrole i nadzora u sferi osiguranja u RCG kako bi odnosna oblast bila izazov za bavljenje djelatnošću osiguranja. Stoga, UPCG i dalje cijeni da pojedini Nacrtom potencirani uslovi i barijere za bavljenje djelatnošću osiguranja treba da budu otklonjeni, kako bi se interes za ulaganje u oblast osiguranja i privatan biznis u ovoj oblasti značajno povećali.

- UPCG ovom prilikom još jednom podsjeća na probleme koncepta regulatornog organa tj. Agencije za nadzor i osiguranje u dijelu strukturalnog sastava, njene samostalnosti i broja članova koji odlučuju, a koji se suštinski sveo na dva člana, što je neodrživo. Takođe, po UPCG, problemi se odnose na predložene minimalne iznose kapitala za pojedine vrste osiguranja, na mnoge prepreke za bavljenje poslovima osiguranja (naročito u dijelu posredovanja i zastupanja), na neodređenost koncepta o određivanju naknade za dozvole, odobrenja i saglasnosti i ovlašćenja u paušalno određenom iznosu bruto premije osiguranja. Na kraju, UPCG potencira i odnose koje Agencija treba da uredi (zašto, primjera radi, ista treba čak i da daje saglasnost za promjenu naziva i sjedišta društva za osiguranje na teritoriji RCG, za organizovanje organizacionog dijela društva za osiguranje bez svojstva pravnog lica i sl).

- UPCG izražava nesaglasnost sa tvrdnjom obrađivača po kojoj nadzor nad poslovima organizacija za osiguranje vrši Ministarstvo finansija, budući da je članom 187. Nacrta precizirana nadležnost Agencije za nadzor osiguranja, a da je tačkom 14. obrazloženja ta nadležnost bliže pojašnjena. Dakle, sadašnje prerogative Ministarstva finansija u oblasti osiguranja i buduće Agencije za nadzor osiguranja moraju biti razgraničene odnosno, potrebno je precizno reći šta u budućoj oblasti nadzora osiguranja Ministarstvo neće vršiti, obzirom da će to biti nadležnost Agencije za nadzor osiguranja. Iz tog razloga, UPCG smatra da iskaz Ministarstva finansija u pismu upućenom Uniji od 09. marta 2006. godine: "Ministarstvo finansija u skladu sa Ustavom RCG vršiće zakonodavnu funkciju" ima obilježja "lapus calami". No, i pored izostalog saopštenja Ministarstva finansija o mogućem prihvatanju pojedinih sugestija i primjedaba od strane UPCG, Unija očekuje da će iste značajno uticati na konačno oblikovanje odnosnog zakonskog projekta.

Branislav Begović,
savjetnik UPCG za pravne poslove i socijalni dijalog