Meriot traži plac za hotel

Američki investitori zainteresovani su za ulaganja u nedovoljno iskorišćene potencijale Crne Gore među kojima su energetika, eksploatacija vode, izvoz ljekovitog bilja, turizam, rekao je juče predsjednik Unije poslodavaca i direktor za Crnu Goru Poslovnog savjeta SCG i SAD, Predrag Mitrović.

• Crna Gora je vrlo interesantna za ulaganja i u njoj postoji široka lepeza mogućnosti za bilo kojeg investitora iz svijeta, pa i iz Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno im je najinteresantnije crnogorsko primorje – rekao je Mitrović za "Vijesti".

Američki investitori do sada nijesu imali nijednu važnu investiciju u Crnoj Gori, za razliku od Rusa i Slovenaca.

• SAD su pomagale region, ali su se uglavnom zadržavale samo na donacijama. Sa druge strane, postoji nelogičnost zašto do sad nijesu pokazali interesovanje i zašto ih njihova zvanična politika nije uputila na investiranje – ocijenio je Mitrović.

Na internet stranici američke CIA Factbook navodi se da je ekonomija SCG podložna pranju novca, ali to, ipak, ne objašnjava zbog čega nema američkih investitora u Crnoj Gori, s obzirom na to da su u Srbiju došle velike američke korporacije.

• Ne mogu ulaziti u razloge zbog čega je to tako, da li zato što mi nijesmo ni nudili firme ili šanse za ulaganje, ili je možda procjena velikih kompanija da im crnogorsko tržište nije interesantno za ulaganja. Sada je situacija bolja, ipak smo "počeli da hodamo", a možda se u bliskoj budućnosti pokaže interesovanje i za neke stvari koje nama sada ne izgledaju tako. U svakom slučaju, imamo otvorena vrata što je veoma važno i što moramo da iskoristimo. Ako ne iskoristimo dobru volju investitora i Poslovnog savjeta, onda je problem u nama – smatra Mitrović.

Osim švajcarskih i američkih firmi koje su ponudile gradnju dvije milijarde dolara "teške" elektrane na gas u blizini Ulcinja, za Crnu Goru se interesuju i lanci hotela, telekomunikacione firme...

• Gradnja elektrane je vrlo realan projekat u koji ne treba sumnjati, a sve zavisi od crnogorske administracije i političke volje – ocijenio je Mitrović.

Čuveni lanac hotela srednje visoke kategorije Meriot zainteresovan je za Crnu Goru, a u njoj ne bi kupovao hotele već gradio potpuno nove.

• Predstavnici Meriota su tražili da im pošaljemo lokacije gdje se predviđa gradnja hotela, a zanimljiva je ulcinjska rivijera, kao i budvanska i hercegnovska. Amerikanci su oduševljeni našom prirodom, koja nije iskorišćena ni približno mogućnostima – kazao je Mitrović.

Među poslovima koji se u poslednjih nekoliko godina naglo razvijaju u Crnoj Gori je eksploatacija i flaširanje vode sa njenih izvorišta.

Amerikanci su prema riječima Mitrovića, zainteresovani i za tu oblast.

• Oni bi u Crnu Goru mogli da "donesu" i razviju kreativnu tehnologiju, kojom se daje imidž ili se proizvod brendira. Kreativna tehnologija je termin koji je kod njih odomaćen, a nov kod nas. To je kad, na primjer proizvodite Obodove frižidere, pa neki detalj, uz iste troškove, naparvite karakterističnim na način da se dopadne tržištu i zbog toga prodate skuplje. To se u Crnoj Gori, nažalost ne koristi – pojasnio je Mitrović.

Prostor za proširenje saradnje sa SAD Predrag Mitrović vidi i u izvozu ljekovitog bilja iz Crne Gore.

• Amerikance zanima otkup i izvoz ljekovitog bilja. Crna Gora je prije dvadesetak godina izvozila ljekovito bilje u vrijednosti od preko 20 miliona dolara godišnje, a tržište je uglavnom američko. Sad ne izvozimo više od milion pa postoji veliki neiskorišćen prostor. Prodaja ljekovitog bilja je trend u svijetu, a Crna Gora je Bogom dana za to, jer je na takvom geografskom prostoru. On je dodao da crnogorska privreda ima "fantastične" mogućnosti.

• Crna Gora je specifična jer se njena proizvodnja bazira na ekologiji, dok je u svijetu aktuelan genetski inženjering – rekao je Mitrović.