Unija poslodavaca Crne Gore je stava da su sadašnja opterećenja koja po osnovu poreza i doprinosa poslodavci plaćaju na zarade zaposlenih suviše visoka u odnosu na opterećenja koja, po istom osnovu, postoje u zemljama u okruženju. Iz tog razloga, UPCG će se u narednom periodu zalagati za njihovo smanjenje do visine od 50%.

Prvi korak UPCG u cilju smanjenja navedenih opterećenja poslodavaca je učešće predstavnika Unije u međuresorskoj radnoj grupi koja radi na Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. U radu međuresorske radne grupe, Unija poslodavaca će se, kao i do sada, zalagati za uvođenje proporcionalne stope poreza na dohodak koja ne bi bila veća od 9%.

Naime, UPCG cijeni da su dosadašnje progresivne poreske stope od 15%, 19% i 23% destimulativno uticale kako na zapošljavanje novih radnika, tako i cjelokupan razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori.

Takođe, UPCG se zalaže za zadržavanje kategorije neoporezivog dohotka u formi ličnog odbitka koji bi bio postavljen na većoj osnovi od one koja je predviđena važećim zakonom. Ovo zalaganje, predstavnici UPCG iznijeće na sastanku međuresorske radne grupe koji će se održati sjutra – 15. juna 2006. godine.