1. Kako vidite ekonomske odnose Srbije i Cne Gore nakon referenduma i da li smatrate da proglašenje nezavisnosti manje države ranije zajednice može ugroziti bliske i otvorene odnose njihovih privreda?

- UPCG cijeni da referendumska odluka o proglašenju nezavisnosti Crne Gore neće uticati na pogoršanje ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore a time ni odnosa između poslodavaca i privrednika dviju država.

Pri tom, privredna povezanost Crne Gore i Srbije, dobri odnosi UPCG sa poslodavcima u Srbiji i Unijom poslodavaca Srbije, te evidentno postojanje poslovnih interesa Crne Gore sa Srbijom, govore u prilog tome da će u narednom periodu upravo poslodavci biti ta snaga koja će ove odnose i održavati i unapređivati .

Takodje, imajući u vidu Sporazum o slobodnoj trgovini čiji su potpisnici sve balkanske zemlje, jasno je da između Crne Gore i Srbije nema prostora za uvođenje bilo kakvih blokada. Konačno, UPCG vjeruje da će i u "ovom slučaju" važiti pravilo koje važi u cijelom svijetu - profit ne poznaje granice.

Tokom zajedničkog učešća na 95. Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi ( 31. maj - 16. jun) , Unija poslodavaca Crne Gore i UPS su već obavile razgovore na planu dalje saradnje, te dogovorile potpisivanje Sporazuma o saradnji koji će u svom sadržaju imati i formiranje Poslovnog savjeta Crne Gore i Srbije. Takođe, u cilju prevazilaženja svih problema i poslovnih barijera, UPCG i UPS su dogovorile i niz zajedničkih aktivnosti u dijelu razvoja buduće privredne saradnje.

Inače, predstavnici UPCG su prilikom učešća na Konferenciji u Ženevi održali sastanke sa najvišim predstavnicima Međunarodne organizacije rada (IOE) i tom prilikom dogovorili da generalni sekretar IOE Antonio Penalosa i potpredsjednik IOE za Evropu Michael Bard posjete Crnu Goru i UPCG 2. i 3. oktobra 2006. godine. Takođe, u Ženevi je dogovoreno i da se po vanrednoj proceduri na dnevni red sjednice IOE koja će se održati u Bukureštu uvrsti tačka samostalnog prijema UPCG u ovu međunarodnu asocijaciju. Prilikom rasprave o ovom predlogu, svi članovi IOE jednoglasno su podržali prijem UPCG.

2 . Da li smatrate da ima razloga za upozorenje ovdašnjih medija da će nezavisnost ugroziti turizam, te da Crna Gora može otrpeti štetu zbog manjeg broja turista iz Srbije koji ove sezone neće letovati na crnogorskom primorju?

- U UPCG vjerujemo da nezavisnost Crne Gore ni u kom slučaju neće rezultirati ni slabljenjem ekonomskih odnosa između bivših članica zajednice SCG ni, u tom smislu, eventualnim negativnim posljedicama po crnogorski turizam. Naime, kao i prethodnih godina, turisti iz Srbije su dobrodošli na našu obalu a razlog više je i činjenica da mnogi od njih u Crnoj Gori ljetuju bilo kod svojih rođaka i prijatelja, bilo u svojim kućama, vikendicama ili apartmanima. Uostalom, vjerujem da će gosti iz Srbije i ovog ljeta apsolutno biti zadovoljni pruženom uslugom, a da će svi uposleni u turističkoj djelatnosti potvrditi da su pravi domaćini.

3. Kako ocenjujete stanje u cnogorskoj ekonomiji i ulogu UPCG u njoj, i koji su prioriteti Unije u narednom periodu?

- Obzirom na nastavak procesa privatizacije i najavljenu podršku razvoju malog i srednjeg biznisa od strane Vlade RCG, UPCG vjeruje da će dalje jačanje poslovnog ambijenta Crne Gore i u narednom periodu biti nastavljeno. U tom smislu, Unija cijeni da će doći do poboljšanja trenutnog stanja u privredi za koje poslodavci ocjenjuju da ga karakterišu: izuzetno visoke dadžbine u dijelu poreza, doprinosa, taksi i drugih davanja koja opterećuju njihovo redovno poslovanje, previsoke kamatne stope koje destimulišu investicije i razvoj privrede, siva ekonomija, nefleksibilnost tržišta rada, nekontrolisani uvoz i nestimulisani izvoz.

U skladu s navedenim, a imajući u vidu aktivno učešće UPCG u međuresorskoj radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Unija se zalaže za rasterećenje poreskih obaveza utvrđenih sada važećim propisima. Naime, stav UPCG je da u Crnoj Gori ukupna opterećenja poslodavaca po osnovu poreza i doprinosa ne treba da se kreću iznad 50%, jer se time utiče na smanjenje sive ekonomije u oblasti zapošljavanja i stvara značajan prostor za pokretanje biznisa, razvoja malih i srednjih preduzeća i privlačenje stranih investicija u Crnoj Gori. Saglasno zalaganju za smanjenje poreza i doprinosa, UPCG se u međuresorskoj radnoj grupi zalaže i za uvođenje jedinstvene poreske stope na dohodak fizičkih lica, uključujući odgovarajuću zaštitnu stopu za zaposlene sa najnižim primanjima.

I u narednom periodu UPCG će nastaviti dosadašnju praksu zalaganja za zaštitu interesa kako svojih članova, tako i svih poslodavaca i preduzetnika u Crnoj Gori i time nastaviti da aktivno doprinosi jačanju njihove pozicije, uspješnosti poslovanja i stvaranju boljih uslova za razvoj biznisa.

4. Šta smatrate posebnim uspehom Unije u minulom periodu?

- Najveći uspjesi UPCG od njenog osnivanja su reprezentativnost Unije koja je potvrđena Rješenjem Ministarstva rada i socijalnog staranja RCG, članstvo u Međunarodnoj organizaciji poslodavaca, saradnja sa Međunarodnom organizacijom rada, potpisivanje više Sporazuma i Protokola o saradnji sa poslodavačkim organizacijama iz okruženja , značajnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama, predstavnici u zemljama EU i SAD i zvanično predstavništvo Poslovnog savjeta SAD-a koje UPCG vodi u Crnoj Gori. Trenutno, č lanstvo UPCG kao krovne organizacije poslodavaca Crne Gore upošljava preko 65% radnika u privredi i ostvaruje preko 85% bruto nacionalnog dohotka.

Što se tiče aktivnosti UPCG u toku 2005. godine, posebno ističemo: učešće u izradi Zakona o porezu na dobit kojim je Unija direktno uticala na smanjenje poreza na dobit sa 15% na 9%, a učešćem u izradi Zakona o računovodstvu i reviziji na smanjenje troškova u pogledu ukidanja obavezne revizije za veliki broj malih i srednjih preduzeća. Zahtjevima za smanjenje poreza i doprinosa na zarade, UPCG je u toku 2005.g. uticala na smanjenje ovih opterećenja za 10%, uz konstantan zahtjev da se ide u dalje smanjenje do 50%, a zahtjevom za uvođenje nižih stopa PDV-a za određene proizvode i usluge, direktno je uticala i na smanjenje ove stope sa 17% na 7%.

5. Šta bi, po Vašoj oceni, trebalo učiniti da se Crna Gora ekonomski stabilizuje, a što bi nesumnjivo ubrzalo put ka Evropskoj uniji?

- Osnova stvaranja ekonomske stabilizacije Crne Gore omogućiće se onog trenutka kad ekonomija istinski dobije primat nad politikom, za što UPCG vjeruje da nas vrlo brzo očekuje. U smislu postojanja kvalitetnog poslovnog ambijenta, potrebno je posjedovanje slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i kapitala U tom smislu , UPCG će i u narednom periodu, kao i do sada, biti angažovana na stvaranju povoljnog ambijenta za rad i razvoj biznisa i preduzetništva, a naši glavni zahtjevi ići će u pravcu: osjetnog smanjenja poreskih opterećenja tj. stimulativnije poreske politike na centralnom i lokalnom nivou, povoljnije kreditne politike i smanjenja cijena usluga na finansijskom tržištu i cijena u platnom prometu, skraćivanja i olakšavanja svih administrativnih procedura na nivou države i lokalnih organa uprave koji se odnose na biznis, jeftinijeg i jednostavnijeg pretvaranja stambenih u poslovne prostore i stimulativnije politike cijena komunalnih usluga i opterećenja, osjetnog smanjenja administrativnog aparata uz poboljšanje njegove efikasnosti, produktivnosti, kvaliteta usluge i odnosa prema poslodavcima i drugim građanima, smanjenja cijena struje i telekomunikacija za privredne subjekte.