+382 (0)20 209 250 | ENG

Reagovanje UPCG na vladine mjere podrške

Vijesti 20/03/2020
Reagovanje UPCG na vladine mjere podrške

photo credit: pexels.com

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) poštuje napore Vlade Crne Gore i CBCG, iskazane kroz set mjera donijetih s ciljem pružanja podrške privredi i građanima u vrijeme pandemije koronavirusa. Iako ih prepoznaje kao važan signal podrške preduzećima, UPCG istovremeno izražava bojazan da je u njima izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera – onih koje mogu predstavljati odgovor srazmjeran objektivnoj opasnosti koja prijeti da značajno ugrozi poslovanje preduzeća, očuva postojeća radna mjesta, a time i rezultira i nizom drugih negativnih posljedica po crnogorsko društvo. U tom smislu, a shodno ulozi koju UPCG ima u crnogorskom društvu, poručujemo sljedeće:

Ne smijemo dozvoliti da nestaju crnogorska preduzeća!

Negativne posljedice pandemije koronavirusa prvo su osjetila preduzeća u Crnoj Gori, dok će opasnost po održivost njihovog poslovanja postojati u zavisnosti od više faktora: veličine samih preduzeća, njihove ekonomske moći, sektora u kom posluju. Podsjećamo da 98% crnogorske privrede čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su ujedno i najranjivija u slučaju postojanja spoljnjih faktora kakve danas imamo u Crnoj Gori. Usvojene mjere fokusirane su NE na oslobađanje, već SAMO na odlaganje plaćanja određenih obaveza, što takođe dovodi i do njihovog gomilanja, te se na taj način ne može govoriti o podršci da se preduzeća održe i budu likvidna. Smatramo da bi subvencionisanje zarada ugroženim preduzećima trebalo biti prioritet, posebno što već sad imamo brojne privredne subjekte koji ne rade i koji ne mogu izdržati još nekoliko mjeseci bez prihoda.

Ukoliko su mogućnosti Vlade da u ovoj situaciji direktno finansijski subvencioniše privredu ograničene, to se u određenoj mjeri moglo nadoknaditi indireknom podrškom kroz privremene mjere oslobađanja ili smanjenja poreza i doprinosa na zarade, smanjenja PDV-a, kao i oslobađanja od plaćanja taksi i drugih naknada.

Poslodavcima se mora dati podrška, a zatim i jasne smjernice o pomoći na koju mogu računati u narednim danima i mjesecima. Važno je slušati glas privrede, komentare koji ovih dana stižu direktno iz baze – od samih privrednika, ali i pratiti praksu zemalja iz okruženja.

UPCG je svjesna okolnosti u kojima se Crna Gora nalazi, a posebno izazova sa kojima se cijelo društvo sada suočava. Upravo zbog toga i insistiramo na jedinstvu svih relevantnih subjekata i pravovremenom djelovanju koje ima samo jedan cilj – da nas sačekaju što bolji uslovi u trenutku kada pandemija prođe.

Poslovna zajednica treba da promoviše poštovanje zakona i društvenu odgovornost, a prije svega da ih u radu primjenjuje. Svjedoci smo da takvo ponašanje prethodnih dana, gdje god je za to postojala mogućnost, nije izostalo - bilo da je riječ o poslovnim odlukama ili direktnim donacijama za borbu protiv korona virusa.

Međutim, u situaciji kao što je ova, veoma je važna i dodatna senzibilnost Vlade da djeluje pravovremeno, ali i na odgovarajući način. Nadamo se da će to uskoro uslijediti i biti potvrđeno kroz dopunu usvojenih mjera. U suprotnom, biće kasno – i za značajan broj preduzeća, zaposlene, ali i državu koja će zbog zatvaranja preduzeća i gašenja radnih mjesta ostati bez značajnog dijela budžetskih sredstava.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.