+382 (0)20 209 250 | ENG

UPCG traži pojašnjenje za dileme privrednika

Vijesti 19/03/2020
UPCG traži pojašnjenje za dileme privrednika

Naredbom Ministarstva zdravlja koja je izdata nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti održane 18. marta o.g., uvedene su nove privremene mjere za zaštitu građana od širenja koronavirusa, kao i više preporuka. Navedene mjere, između ostalog, uključuju i: zabranu rada trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja.

Upravo ova stavka unijela je određene dileme i probleme u tumačenju, te je jedan broj poslodavaca kontaktirao UPCG tražeći dodatna pojašnjenja.

Iz tog razloga, UPCG se 19. marta obratila nadležnim institucijama i tijelima Vlade CG, uz molbu za što hitniji odgovor po sljedećim pitanjima:

- Da li se izuzetak od zabrane rada odnosi na kompanije kao što su Kips i Okov, budući da se isti u svojim trgovinskim objektima bave prodajom i građevinskih proizvoda? Takođe, da li se navedeni izuzetak odnosi i na tzv. gvožđarsku radnju koja u svom objektu prodaje vodovodni instalacioni materijal, boje, lakove, ekseri i ostali zidarski materijal i pribor i sl.

- Da li je dozvoljeno vršenje isporuke robe koja je već prodata i zahtjeva samo njeno isporučivanje, te da li je dozvoljena ONLINE prodaja, koja bi takođe uključivala isporuku poručenih proizvoda? Ovo se posebno odnosi na srednje i velike kompanije, kao što su saloni namještaja.

Ovo je tek jedan dio pitanja koja kompanije - članice ovih dana, po raznim oblastima, u velikom broju šalju na adresu UPCG.

UPCG je svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se trenutno nalaze i država i cijelo društvo. Vanredne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa, jasno je, zahtijevaju posebnu pažnju, a prije svega dodatan angažman, pomoć, društvenu odgovornost i solidarnost od strane svih segemenata društva, uključujući i biznis zajednicu.

U cilju pravovremenog i efikasnog ispunjenja takvih potreba, važno da privreda što prije dobije jasna i konkretna uputstva/smjernice kako bi iste u potpunosti mogla da primijeni, bez bojazni od postupanja koja nisu u skladu sa datim naredbama ministarstva. Vodeći se navedenim, UPCG predlaže otvaranje call centra koji bi ovim povodom bio otvoren za poslodavce i zaposlene.

Imajući u vidu vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa koje se svakodnevno mijenjaju i traže hitno reagovanje, UPCG predlaže da resorna ministarstva na svojim portalima objavljuju zvanična tumačenja za sve nedoumice nastale po pojedinim segmentima poslovanja, a naročito za pitanja iz domena radno-pravnih odnosa. To bi pomoglo da se obezbijedi tzv. centralna tačka koja bi objedinila sve potrebne informacije i učinila ih dostupnim na jednom mjestu.

Kao primjer, UPCG navodi Hrvatsku u kojoj je, upravo na sajtu njihovog Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, dat detaljan pregled osnovnih pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije Covid-19.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.