Naredbom Ministarstva zdravlja koja je izdata nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti održane 18. marta o.g., uvedene su nove privremene mjere za zaštitu građana od širenja koronavirusa, kao i više preporuka. Navedene mjere, između ostalog, uključuju i: zabranu rada trgovinskih objekata, osim apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja.

Upravo ova stavka unijela je određene dileme i probleme u tumačenju, te je jedan broj poslodavaca kontaktirao UPCG tražeći dodatna pojašnjenja.

Iz tog razloga, UPCG se 19. marta obratila nadležnim institucijama i tijelima Vlade CG, uz molbu za što hitniji odgovor po sljedećim pitanjima:

- Da li se izuzetak od zabrane rada odnosi na kompanije kao što su Kips i Okov, budući da se isti u svojim trgovinskim objektima bave prodajom i građevinskih proizvoda? Takođe, da li se navedeni izuzetak odnosi i na tzv. gvožđarsku radnju koja u svom objektu prodaje vodovodni instalacioni materijal, boje, lakove, ekseri i ostali zidarski materijal i pribor i sl.

- Da li je dozvoljeno vršenje isporuke robe koja je već prodata i zahtjeva samo njeno isporučivanje, te da li je dozvoljena ONLINE prodaja, koja bi takođe uključivala isporuku poručenih proizvoda? Ovo se posebno odnosi na srednje i velike kompanije, kao što su saloni namještaja.

Ovo je tek jedan dio pitanja koja kompanije - članice ovih dana, po raznim oblastima, u velikom broju šalju na adresu UPCG.

UPCG je svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se trenutno nalaze i država i cijelo društvo. Vanredne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa, jasno je, zahtijevaju posebnu pažnju, a prije svega dodatan angažman, pomoć, društvenu odgovornost i solidarnost od strane svih segemenata društva, uključujući i biznis zajednicu.

U cilju pravovremenog i efikasnog ispunjenja takvih potreba, važno da privreda što prije dobije jasna i konkretna uputstva/smjernice kako bi iste u potpunosti mogla da primijeni, bez bojazni od postupanja koja nisu u skladu sa datim naredbama ministarstva. Vodeći se navedenim, UPCG predlaže otvaranje call centra koji bi ovim povodom bio otvoren za poslodavce i zaposlene.

Imajući u vidu vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa koje se svakodnevno mijenjaju i traže hitno reagovanje, UPCG predlaže da resorna ministarstva na svojim portalima objavljuju zvanična tumačenja za sve nedoumice nastale po pojedinim segmentima poslovanja, a naročito za pitanja iz domena radno-pravnih odnosa. To bi pomoglo da se obezbijedi tzv. centralna tačka koja bi objedinila sve potrebne informacije i učinila ih dostupnim na jednom mjestu.

Kao primjer, UPCG navodi Hrvatsku u kojoj je, upravo na sajtu njihovog Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, dat detaljan pregled osnovnih pitanja i odgovora iz oblasti radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije Covid-19.