Pregovarati o nultoj stopi

Uvođenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne prehrambene proizvode, što je već rezultiralo poskupljenjem ulja, jogurta i šećera, potpredsjednik Unije poslodavaca Predrag Drecun ocijenio je neopravdanim, čak i za još desetak godina. Kako je kazao, logično je da se proizvođači štite povećanjem cijena, jer nemaju strpljenja da kreditiraju državu do povrata PDV-a.

Nakon uvođenja PDV-a od sedam odsto na osnovne životne namirnice, za sada su poskupili na pojedinim mjestima jedino ulje, šećer i jogurt, dok su pekari i prerađivači mlijeka za sada odustali od viših cijena.
Dok Drecun napominje da je trebalo uvesti nultu stopu PDV-a na te namirnice, baš kao i Udruženje prerađivača mlijeka, iz Ministarstva finansija juče je saopšteno da nijesu dobili nikakav zahtjev za uvođenje te stope, kao i da će, ukoliko bude dostavljen, biti razmotren.
Niža stopa PDV-a ove godine uvedena je ukupno na 12 proizvoda.
Komentarišući prognozu Svjetske banke da će, uz sadašnju nisku stopu rasta ekonomije, siromaštvo u Crnoj Gori ostati dugoročni problem, Drecun je kazao da nije stopa rasta toliko niska koliko je niska osnova.

- No, siromaštvo će dugo ostati problem Crne Gore jer će proces pridruživanja EU otvoriti još veće socijalne razlike. Mi nijesmo zreli za tako brz pristup evropskom tržištu, jer nemamo produktivnost rada ni približno evropskoj, to je najslikovitiji sintetički pokazatelj uspješnosti neke privrede, u uslovima razvijenih trzišnih mehanizama – tvrdi on. Kako kaže, reforme Fonda PIO moraju se odvijati brže, jer su penzioneri onaj dio populacije koji snažno utiče na stepen siromaštva.
Govoreći o trgovinskom deficitu, Drecun tvrdi da neće uskoro doći do smanjenja zato što je crnogorski ekonomski sistem potpuno otvoren, što, kako kaže, znači da su mnogi proizvodi koje uvozimo napravljeni od naših sirovina. On je poručio Vladi da radi na stvaranju crnogorskih brendova, tj. finalnih proizvoda.
- Crna Gora to može u oblasti organske hrane, ljekobilja, mesne industrije, malih elektrana, itd. No, ovo je nemoguće uraditi u uslovima nekritičkog neoliberalnog koncepta ekonomije, koji se sprovodi – poručio je Drecun.

Smanjiti poreske stope i državne troškove

U ovoj godini treba insistirati na snižavanju poreskih stopa, a to znači na smanjenju državnih troškova. To se može učiniti kroz socijalni dijalog u kome je Unija poslodavaca, i tek sada se stiču uslovi da nešto institucionalno uradimo – saopštio je Drecun planove Unije i poručio da Vladi nije u u interesu da opstruira taj proces, jer "od njih može dobiti mnogo kvalitenija rješenja nego od svojih službi i ministarstava". On je ponovio da treba uvesti domaću valutu, ili na neki drugi način riješiti problem nelikvidnosti. - Treba urediti sistem privrednog sudstva, od sistema prinudne naplate, do apelacionog suda, jer se vidi da je to jako spor sistem, i da poslodavci gube po dvije godine da naplate potraživanje – zaključio je Drecun.