Vrijeme je da banke pomognu

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG) Predrag mitrović, ocijenio juče za "Vijesti" da je trend rasta nelikvidnosti u privredi zabrinjavajući i da ovaj problem u poslovanju domaćih preduzeća, koji traje u kontinuitetu, ugrožava otvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori.

- Unija poslodavaca upozorava da bi ugroženost malih i srednjih preduzeća, koji su kičma svake privrede, mogla ugroziti i velike sisteme. Bankari nam najavljuju da će se ovaj trend zaustaviti, jer situacija povećane nelikvidnosti u privredi ni za njih nije povoljna. Problem nelikvidnosti dolazi do izražaja i zbog otežanog pristupa kreditima što je posljedica opreza poslovnih banaka – naveo je Mitrović.

On je, ipak, nakon nekoliko sastanaka poslodavaca sa crnogorskim bankarima, optimista i izražava nadu da će uz povoljni pristup kreditima u 2006. trend rasta nelikvidnosti biti zaustavljen.

- Pristup kreditima u zemljama regiona vrlo je brz i efikasan. Anketa koju je UPCG sprovela prošle godine u Crnoj Gori ukazala je na gorući problem pristupa kreditima, a poslodavci nam gotovo svakodnevno ukazuju na to. Nadam se da će problem u nelikvidnosti u 2006. biti djelimično riješen i trend zaustavljen, jer blokada jednog preduzeća može izazvati problem u pet do 10 drugih – istakao je Mitrović.

On očekuje da će sa novim poslovnim bankama koje su ušle na domaće tržište doći bolji dani i za privatnike.

- Ako se, međutim, sadašnja situacija nastavi, veliki broj privatnika neće izdržati visoke kamatne stope – dodao je Mitrović.