Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore završili su učešće u radu Konferencije o američkim investicijama u Srbiji i Crnoj Gori, koja se od 14. do 16. novembra održala u Vašingtonu.

Na Konferenciji u Vašingtonu, Unija poslodavaca Crne Gore je sa Poslovnim savjetom SAD i SCG (United States – Serbia and Montenegro Business Council) potpisala Sporazum o saradnji i predstavljanju. Sporazum su potpisali Predrag Mitrović, predsjednik UPCG i Džon Sejlor, predsjednik Poslovnog savjeta SAD i SCG.

Prema ovom dokumentu koji je, ujedno, veliko priznanje radu UPCG, Unija poslodavaca će biti predstavnik američkog Poslovnog savjeta u Crnoj Gori, a za direktora za Crnu Goru imenovan je  Predrag Mitrović, predsjednik UPCG.

Sporazum UPCG i Poslovnog savjeta ima za cilj da se putem jačanja međusobne saradnje zasnovane na partnerstvu doprinese efikasnijem predstavljanju i promociji interesa obiju strana potpisnica i unapređenju privredne saradnje između SAD i Crne Gore.  Potpisani Sporazum podrazumijeva pomoć Unije poslodavaca u pripremi ključnih delegacija i važnih biznis posjeta iz Crne Gore u SAD, radi veće efikasnosti i bolje promocije crnogorskih interesa u SAD. S druge strane, Poslovni savjet će informisati i savjetovati Uniju o američkim posjetama Crnoj Gori. Predviđeno je da obje strane potpisnice mogu tražiti preporuke druge strane o potencijalnim kandidatima za članove poslovnih delegacija, ali i davati sugestije u vezi prirema neophodnih za posjetu drugoj zemlji.

Uz važnost koju potpisani dokument ima za privredu Crne Gore, Sporazum je posebno značajan s aspekta buduće saradnje američke i crnogorske privrede, posebno u dijelu očekivanih investicija američkih kompanija, kao i pomoći članovima Unije u uspostavljanju direktinih poslovnih kontakata sa kompanijama iz SAD.

Tokom Konferencije, predstavnici UPCG imali su niz bilateralnih susreta sa brojnim američkim privrednicima, biznismenima i predstavnicima Kongresa i State Depatment-a, koji su tom prilikom iskazali zainteresovanost za investiranje u Crnu Goru.

Kompanija "Motorola" je predstavnicima UPCG najavila poslovnu posjetu krajem ove godine, uz mogućnost investiranja ove kompanije u Crnu Goru.