Pružena ruka strateškim partnerima

Nedavno je delegacija Unije poslodavaca Crne Gore učestvovala na Konferenciji o američkim investicijama u Srbiji i Crnoj Gori koja je održana u Vašingtonu. Uz niz bilateralnih susreta koji su održani sa brojnim američkim privrednicima, poslovnim ljudima, predstavnicima kongresa i Stejt departmenta, Unija je dogovorila da do kraja ove i tokom naredne godine budu održani brojni sastanci sa privrednicima koji su iskazali zainteresovanost za razne vidove saradnje investiranja u Crnu Goru.
Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore za "Pobjedu" otkriva detalje tih dogovora.

- Jedna od takvih kompanija je i čuvena "Motorala" koja je poslovnu posjetu Uniji najavila za kraj ove godine. U smislu navedenog, vjerujem da će u dijelu budućih poslovnih aranžmana UPCG opravdati svojevrsno priznanje ostvareno na Konferenciji u Vašingtonu, a tiče se Sporazuma koji sam u ime UPCG, 15.novembra potpisao sa Džonom Sejlorom, predsjednikom Poslovnog savjeta SAD - SCG. Prema ovom dokumentu, između ostalog, Unija poslodavaca će biti predstavnik američkog Poslovnog savjeta u Crnoj Gori, dok sam ja imenovan za direktora za Crnu Goru - ističe Predrag Mitrović.

Prema njegovim riječima, Sporazum UPCG i Poslovnog savjeta ima za cilj da se jačanje međusobne saradnje zasnovane na partnerstvu doprinese efikasnijem predstavljanju i promociji interesa obje strane potpisnice, kao i unapređenju privredne saradnje između SAD i Crne Gore.

- Radi veće efikasnosti i bolje promocije interesa Crne Gore u SAD, potpisani Sporazum podrazumijeva pomoć Unije poslodavaca u pripremi ključnih crnogorskih delegacija i važnih biznis posjeta SAD-u a, s druge strane, o američkim posjetama Crnoj Gori Uniju poslodavaca će informisati i savjetovati upravo Poslovni savjet. Takođe, predviđeno je da obje strane potpisnice mogu tražiti preporuke druge strane o potencijalnim kandidatima za članove poslovnih delegacija, ali i davati sugestije u vezi priprema neophodnih za posjetu drugoj zemlji. Uz važost koju potpisani dokument ima za privredu Crne Gore, Sporazum je posebno značajan s aspekta buduće saradnje američke i crnogorske privrede, posebno u dijelu očekivanih investicija američkih kompanija, kao i pomoći članovima Unije poslodavaca u uspostavljanju direktnih poslovnih kontakata sa kompanija iz SAD, ističe Predrag Mitrović. U napomenu da su kvalitetni projekti i uspješne kompanije dio potencijala Crne Gore, kako u turizmu, drvnoj industriji, proizvodnji zdrave hrane ili pak u izvozu vode.

- Učešćem na ovoj Konferenciji i potpisanim Sporazumom, Unija poslodavaca Crne Gore sasvi iskreno je "pružila ruku" svim budućim strateškim partnerima iz SAD-a, a u vremenu koje predstoji potvrdiće i svoju raspoloživost za kvalitetnu, punu podršku u procesu unapređenja ekonomskih i drugih vidova buduće saradnje, naglašava Mitrović.
Inače, u okviru redovnih aktivnosti Unije poslodavaca spada i komunikacija na međunarodnom planu. Zbog toga je ova asocijacija redovan učesnik međunarodnih konferencija, seminara i poslovnih foruma u svijetu. Tako su u oktobru predstavnici Unije učestvovali na Konferenciji u Skoplju sa temom "Jačanje socijalnog dijaloga u zemljama Zapadnog Balkana". Generalni sekretar Unije Budimir Raičković u svojstvu predsjednika Međunarodne organizacije poslodavaca učestvovao je u radu Druge ministarske konferencije o zapošljanju u zemljama Jugoistočne Evrope koja je održana u Sofiji, a potpredsjednik Unije Ivan Mitrović upravo se vratio sa Regionalne konferencije zaštita na radu i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi koja se održala u Briselu.

- Do kraja godine, predstavnicima Unije predstoje učešća na 10. Regionalnom sastanku "Inicijativa za socijalnu koheziju" koji se u organizaciji Pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu održava 5.decembra u Beču, kao i na Regionalnoj konferenciji "Preduzetničko učenje i samozapošljavanje" u Torinu 19. i 20. decembra. Naime, UPCG je član Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje što je i povod za sastanak Unije i ostalih partnerskih institucija zemalja zapadnog Balkana i Moldavije na navedenoj konferenciji u Torinu. Međutim, ovom prilikom, kao posebno važnu aktivnost Unije moram naglasiti pripremu za predstojeću Skupštinu UPCG koja se 16. decembra održava u hotelu "Grand" na Cetinju. Već sada, pored članova Unije prisustvo Skupštini UPCG potvrdili su predstavnici državnih i međunarodnih institucija i organizacija, kao i brojni mediji. Kad govorim o medijima, posebno želim da istaknem rukovodstvo i novinare "Pobjede" koji će na ovom, po nama veoma važnom događaju, za UPCG predstavljati vrlo značajne učesnike Skupštine, ističe Predrag Mitrović.
Preduzetnici iz Crne Gore ne treba da sumnjaju u reprezentativnost Unije koja ih predstavlja u cijelom svijetu, jer, kako ovdje ističu, članstvo Unije danas upošljava preko 60 odsto radnika u privredi i ostvaruje preko 80 odsto bruto nacionalnog dohotka. To su stvarno podaci za ozbiljan respekt.

Pregovori

S obzirom da Unija poslodavaca ima status jedine reprezentativne organizacije poslodavaca u Crnoj Gori, poslodavci preduzetnici naše zemlje u Uniji imaju izvornog i nezavisnog predstavnika koji njihove interese zastupa u pregovorima s Vladom i Sindikatom. Ovih dana, Unija pregovara sa ovim partnerima i o najnižnoj cijeni rada.

- Predlog o povećanju najniže cijene rada tek treba da izađe pred nadležna tijela Unije poslodavaca tako da će nakon toga unija javnosti saopštiti konačan stav o ovom predlogu - ističe Mitrović.

Dakle, za sada je nejasno hoće li opstati predlog o povećanju od dva eura minimalne cijene rada.