U okviru Otvorenih dana nauke koje Ministarstvo nauke ove godine realizuje pod sloganom "Tehnologuj se!", u Centru kompetencija Podgorica održana je prezentacija projekta Igramiranje.me.

Nakon pozdravnih riječi predstavnika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slobodana Milatovića i NVO Tinker Jelene Milojković, realizovan je zvaničan dio programa u kojem su Igramerke i Igrameri za goste pripremili sjajan doživljaj i pokazali šta to znaju da stvaraju djeca uzrasta od 8-13 godina.

Stariji polaznici radionica programiranja za djecu Igramiranje predstavili su svoje radove (animacije ili video tutorijale) posebno pripremljene za ovu priliku. U nastavku, organizovana je radionica programiranja u programskom jeziku Scratch, namjenjena djeci uzrasta od 7 do 12 godina, koju su vodili vršnjački edukatori uz pomoć mentora Igramiranja, a na kojoj su djeca zajednički stvarala zanimljivu igricu “Lov na zvijezde”. Njihov rad pomno su pratili

Druženje u Centru kompetencija Podgorica završeno je svečanom dodjelom diploma polaznicima koji su uspješno završili prvi serijal radionica Igramiranja.

Partneri NVO Tinker na projektu Igramiranje.me su kompanije ZZi, Arhimed, Udruženje Roditelji, kao i Unija poslodavaca Crne Gore i Glavni grad Podgorica koji su malim programerima ustupili na korišćenje prostor Centra kompetencija.

Centar kompetencija je osnovala UPCG, uz podršku Glavnog grada, u okviru projekta competenceNET – “Poboljšanje transnacionalnog poslovnogokruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“. Projekat sprovodi Razvojna Agencija Žepče, sa partnerima Unijom poslodavaca aCrne Gore i opštinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekat je odobren za finansiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične saradnje INTERREG – IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci (6.2017. – 11.2019.), a ukupan budžet je 670.619,24 EUR, od čega EU finansira 85%, dok 15% sufinansiraju partneri na projektu.

Više informacija o radu i uslugama Centara poslovnih kompetencija u Žepču (BiH), Starim Jankovcima (RH) i Podgorici (CG) možete naći na web stranci https://centrikom.org/