Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović učestvovao je na 13. sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore (JCC ME), koja je održana u Tivtu. Teme o kojima se diskutovalo bile su: Sistem finansiranja i održavanja komunalne infrastrukture; Uloga industrije u ekonomskom razvoju na lokalnom nivou.

Događaj je otvorio predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac koji je tom prilikom najavio da će, shodno Strateškom planu razvoja Tivta od 2019. do 2022. godine, budući razvoj opštine počivati na četiri specifična strateška cilja za čije će ispunjenje iz budžeta opštine i drugih izvora biti uloženo oko 120 miliona eura. U prethodnih 12 mjeseci, kako je kazao, započeto je ili realizovano 26 projekata iz šireg spektra razvoja infrastrukture, vrijednih oko osam miliona eura.

U nastavku, prisutnima su se obratili glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović održao je izlaganje na temu “Značaj turističke industrije za lokalni ekonomski razvoj” i tom prilikom, između ostalog ocijenio da je Tivat po mnogo čemu dobar reprezent lokalnog ekonomskog razvoja i važna poluga u procesu izgradnje Crne Gore kao turističke destinacije. On je kazao da su upravo turizam i investicije najznačajnije odrednice razvoja Tivta, što je ovoj opštini i pomoglo da se uspješno pozicionira i predstavi kao izuzetno turističko odredište i atraktivna nautička destinacija. “Uz bolju turističku infrastrukturu, podsticajne mjere razvoja, partnerstvo javnog i privatnog sektora, kao i kvalitetniju promociju destinacije, može se očekivati da privatni sektor ostvaruje veći prihod i pruža doprinos ukupnoj ekonomiji Crne Gore. Zato je u svim daljim procesima izgradnje uspješnog, konkurentnog preduzetničkog društva neophodna još snažnija podrška lokalnih samouprava“, naglasio je Mitrović.

U fokusu rada 13. sjednice JCC ME bili su infrastruktura i uloga industrije u ekonomskom razvoju na lokalnom nivou. Uz navedene učesnike, izlaganja po ovim temama održali su i: sekretarka Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština CG Sanja Živković, predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić, izvjestioc CoR za Paket proširenja za 2019.godine Jaroslav Hlinka, stručnjakinja za upravljanje otpadom iz gradske vijećnice u Crikvenici Sonja Polonijo, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Velibor Mačkić.

Evropski odbor regija (CoR) je skupština mjesnih i regionalnih predstavnika u Evropskoj uniji. To je političko tijelo EU, koje čini 350 članova i 350 zamjenskih članova iz svih država članica EU. Kao trajni oblik saradnje sa zemljama kandidatima za članstvo u EU, a tako i sa Crnom Gorom, CoR održava zajedničke savjetodavne odbore koji predstavljaju paritetna tijela (imaju jednak broj članova iz CoR i iz partnerske zemlje - u ovom slučaju po osam). JCC ME ima dvoje kopredsjedavajućih, i to: iz EU (CoR) Jelenu Drenjanin (Švedska, Europska pučka stranka – EPP), a iz Crne Gore Aleksandra Kašćelana, gradonačelnika Cetinja. Sa evropske strane sjednice Odbora priprema Glavno tajništvo CoR, a sa crnogorske Zajednica opština Crne Gore.