+382 (0)20 209 250 | ENG

Održan „Job Fair“ - sajam poslova za studente elektrotehnike

Vijesti 15/05/2019
Održan „Job Fair“ - sajam poslova za studente elektrotehnike

Evropsko udruženje studenata elektrotehnike - lokalni komitet Podgorica (EESTEC - LC Podgorica), u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), organizovalo je prvi sajam poslova za studente elektrotehnike „Job Fair“. Sajam je održan 15. maja 2019. godine, u prostorijama Sportsko - kulturnog centra Univerziteta Crne Gore, u Podgorici.

U okviru ceremonije otvaranja, predsjednik EESTEC – LC Podgorica Ivan Mujović je u svom uvodnom izlaganju kazao da je sajam prilika da studenti vide šta je to što ih čeka nakon završetka studija, a predstavnici kompanija da pojasne što tržište od mladog inženjera traži. Cilj sajma „Job Fair“ je da studentima olakša put do željenog posla, prakse ili stručnog usavršavanja, na način što će ih povezati sa kompanijama koje su zainteresovane da dobiju mlad, motivisan i, prije svega, stručan kadar“, objasnio je on.

Marina Jovanović, asistentkinja u Sektoru za PR i marketing UPCG je istakla da je zapošljavanje mladih važan, društveno odgovoran proces u kojem poslodavci imaju posebno mjesto i ulogu. „Zato je neophodna bolja sinergija između svijeta obrazovanja i svijeta rada, ali i veće interesovanje mladih za šanse koje im nude praktičan rad i profesionalna praksa. Kvalitetnom interakcijom između poslodavaca i studenata koji JOB FAIR i omogućava, kompanije će ostvariti lakši odabir neophodnih kadrova, a studenti imati priliku za lakše zaposlenje”, zaključila je Jovanović.

Kemal Grbović, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo u Glavnom gradu - Podgorici je istakao da institucija koju predstavlja ima poseban senzibilitet za populaciju mladih ljudi i stoga je i prepoznata u pružanju podrške ovakvim i sličnim manifestacijama. On je kazao da sajam pruža mogućnost da se ostvari kvalitetna veza između poslodavca i budućeg zaposlenog koji će, kroz doprinos firmi za koju radi, dodatno doprinijeti i svom ličnom i prosperitetu šire društvene zajednice.

Namjera EESTEC i UPCG, kao organizatora sajma „Job Fair“, bila je da ovim događajem pruže podršku aktivnostima koje imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti među mladima, obezbeđenje najkvalitetnijeg kadra za poslodavce, kao i uspostavljanje bolje komunikacije između obrazovnog sistema, kompanija i studenata elektrotehnike – budućih mladih inženjera.

Za studente elektrotehničkog, ali i ostalih tehničkih fakulteta, „Job Fair“ je bio izuzetna prilika za pronalaženje posla i poslovne prakse, ali i mjesto za razmjenu kontakata, ideja i informacija o aktuelnostima i potrebama tržišta rada. Tokom Job Fair-a, mladi inženjeri su imali jedinstvenu priliku da vide prezentacije vodećih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, upoznaju se sa njihovim radom i aktuelnim projektima, a time i stvore bolju sliku o tome šta ih očekuje na poslu u struci.

Iako je ovogodišnji sajam bio fokusiran na studente elektrotehnike, iskazano interesovanje kompanija učesnica govori da će Job Fair biti od koristi i studentima prirodno-matematičkog i mašinskog fakulteta. Zato će, kako je najavljeno, već naredni sajam biti posvećen i njima.

Na sajmu su učestovale neke od najeminentnijih kompanija iz oblasti elektrotehnike, kao što su: Telekom, Porto Montenegro, SAGA group, Teknoxgroup, Čikom, ETG group, RAMEL, Data design, Sienersys, Electro team, Codeus, Infostream i Telemach. Sajam je podržan i od strane Glavnog grada Podgorice i Elektroprivrede Crne Gore.

Sajam Job Fair

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.