Jednoglasnom odlukom članova Upravnog odbora Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) na sjednici održanoj 10.11.'06.godine u Ženevi, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) postala je nezavisan, punopravan član IOE. Ovim povodom, Antonio P eñalosa (Penjelosa) generalni sekretar IOE, uputio je Uniji poslodavaca dopis kojim je UPCG, njenom predsjedniku Predragu Mitroviću i članovima Unije čestitao članstvo .

Sticanjem članstva u IOE, UPCG je i zvanično postala dio najveće globalne mreže biznisa koja okuplja 141 nacionalnu poslodavačku organizaciju svijeta, koordinira poziciju poslodavaca u svim tijelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i njihovim aktivnostima, ima konsultativni status u Ujedinjenim Nacijama i blisko sarađuje sa najvažnijim međunarodnim organizacijama. Članstvo u IOE predstavlja međunarodno priznanje legitimiteta UPCG zahvaljujući kojem je Unija prepoznata kao nezavisan, jedinstven glas biznisa Crne Gore i krovna organizacija poslodavaca kojoj će u narednom periodu biti omogućen dalji razvoj i unapređenje partnerskih odnosa sa institucijama i organizacijama iz sistema UN kao što su ILO, UNDP, UNCTAD, UNICEF, kao i bliska saradnja sa tijelima Evropske Unije.

Takođe, prijemom UPCG u IOE, članovi Unije postaju dio najveće poslovne zajednice na svijetu čime stiču mogućnost stvaranja i unapređenja poslovnih kontakata na međunarodnom nivou, korišćenja usluga tehničke pomoći kao i novih servisa koje će Unija poslodavaca za njih razvijati u narednom periodu. U tom smislu, a u cilju pomoći razvoju malih i srednjih preduzeća Crne Gore, UPCG krajem novembra organizuje okrugli sto na temu "Garantni fondovi u Crnoj Gori".

Polazeći od značaja koje krovne organizacije poslodavaca – članice IOE imaju u zemljama EU kao i zemljama koje su stekle status kandidata, sigurno je da će ovo priznanje Unije poslodavaca i postojeći bilateralni odnosi UPCG sa poslodavačkim organizacijama iz okruženja i EU, imati značaj i za proces pristupanja države Crne Gore Evropskoj Uniji.