Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Poreske uprave (PU) održali su radni sastanak na kojem su analizirali dosadašnju saradnju, probleme poslodavaca – članova UPCG, kao i aktivnosti koje u interesu poreskih obveznika i buduće saradnje PU i UPCG u narednom periodu zajednički treba realizovati.

Sastanku u UPCG prisustvovali su predsjednik UPCG Predrag Mitrović i direktor PU Mirjana Pešalj, sa saradnicima.

Uz zajedničku ocjenu o uspješnosti dosadašnje i potrebi unapređenja buduće saradnje, predstavnici UPCG i PU analizirali su stanje u poreskom sistemu Crne Gore, zakonski okvir, sisteme obračuna i naplata po osnovu poreskih obaveza, kao i ostale teme koje su od interesa za poslodavce i preduzetnike i rješavanje problema s kojima se susrijeću u redovnom poslovanju.

Predstavnici UPCG iznijeli su problem blokade računa poreskih obveznika, određenih zakonskih rješenja, rokova naplate i povraćaja PDV-a, prinudne naplate, kao i iznijeli da kaznena politika može da djeluje opterećujuće na redovno poslovanje privrednika, a posebno malih i srednjih preduzeća. Iako to nije domen rada PU, predstavnici UPCG su ocijenili i da su pored poreza, doprinosa i drugih davanja na nivou države, poslodavci opterećeni i davanjima na lokalnom nivou koja se, pri tom, stalno uvećavaju. Sa druge strane, predstavnici Poreske uprave su podsjetili da je u dijelu kaznene politike najniža kazna smanjena sa 50 na 10 najnižih cijena rada, kao i da je upravo nova praksa PU u načinu obavještavanja preduzeća o prispjelim obavezama dovela do toga da za razliku od 25 miliona eura u 2004. godini, sadašnja prinudna naplata iznosi između 7 i 9 miliona eura.

U otvorenoj komunikaciji, postignut je dogovor UPCG i Poreske uprave po kom ovaj organ preuzima obavezu da i u narednom periodu poslodavce Crne Gore redovno i blagovremeno, putem telefona, obavještava o postojećem dugu. Takođe, dogovoreno je i da poreski obveznici na besplatan broj 9707 "Call centra" Poreske Uprave svakodnevno mogu da jave eventualne izmjene telefonskog broja i adrese svoje firme i na taj način, kroz obezbijeđenu sigurnost obavještavanja o postojećem dugu od strane PU, izbjegnu eventualnu primjenu kaznenih mjera predviđenih poreskim zakonima.

Na kraju sastanka, ocjenom o konkretnosti, korisnosti i iskazanoj inicijativnosti, predstavnici UPCG i PU potvrdili su apsolutnu opredjeljenost za unapređenje dosadašnje saradnje, angažovanje na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, analizi poreske legislative, zalaganje za izmjenu zakona koji su se u praksi pokazali kao kočnica razvoju biznisa, smanjenju prevelikog administriranja, realizaciju niza zajedničkih aktivnosti u vidu nastavka organizovanja veoma uspješnih radionica za članove UPCG, okruglih stolova i seminara, dalju razmjenu informacija, baza podataka i rezultata istraživanja, kao i pomoć u angažovanju domaćih i stranih eksperata.