+382 (0)20 209 250 | ENG

Radionica: "Procjena potencijala zelenog zapošljavanja u Crnoj Gori"

Unija poslodavaca Crne Gore u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), u okviru zajedničke projektne incijative Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori pod nazivom „Podsticanje konkurentnosti i inovacija u Crnoj Gori kroz politike održivog ekonomskog razvoja“, u utorak 12. 07. 2016. godine u Hotelu „Franca“, u Bijelom Polju, organizuje radionicu na temu "Procjena potencijala zelenog zapošljavanja u Crnoj Gori". Tokom trajanja projekta, MOR će sa nacionalnim partnerima implementirati aktivnosti čiji je cilj kreiranje predloga politika za razvoj povoljnijeg ambijenta za zeleno zapošljavanje i razvoj preduzeća u odabranim sektorima.

Važno je naglasiti da su sve projektne aktivnosti orijentisane na stvaranje zelenih poslova u sjevernoj regiji Crne Gore.

Imajući u vidu da su upravo poslodavci najznačajniji činilac u procesu kreiranja zelenih poslova, nadamo se da ćete prepoznati značaj ovog događaja i potvrditi učešće na predstojećoj radionici.

Radi Vašeg potpunijeg informisanja, u nastavku slijede dodatna objašnjenja po navedenoj tematici.

Prema studijama UNDP, procjenjuje se da ulaganja u zelene poslove mogu dovesti do kreiranja 17,500 novih radnih mjesta u Crnoj Gori do 2020. godine, od čega najveći broj u sektorima turizma i poljoprivrede. Najveći potencijal za stvaranje zelenih radnih mjesta leži u obnovljivim izvorima energije, recikliranju, javnom prijevozu, energetskoj efikasnosti u stambenim objektima, poljoprivredi i malim farmama, kao i održivom upravljanju šumama. U strukturi crnogorske privrede, najveći potencijal za novo zapošljavanje odnosi se na sektore poljoprivrede, energetike i turizma. Zelena radna mjesta mogu otvarati i mala i srednja i velika preduzeca, u sva tri regiona Crne Gore.

Radionica se organizuje u sklopu pomenutog projekta, čije su glavne aktivnosti: kreiranje studije o lancima vrijednosti zelenih poslova koja će definisati oblasti najvećeg potencijala za razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori kao i barijere za njihov razvoj, unaprjeđenje znanja socijalnih partnera o mogućnostima zelenog zapošljavanja te jačanje kapaciteta socijalnih partnera u cilju definisanja sektora/opština za kreiranje klastera u oblasti toj oblasti kao i kreiranje predloga politika za razvoj zelenog zapošljavanja na sektorskom/opštinskom nivou.

Osim predstavnika UPCG, radionici u Bijelom Polju prisustvovaće predstavnici MOR-a, međunarodni i lokalni eksperti iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Molimo da učešće potvrdite do ponedjeljka, 11.07. 2016. god (do 11casova), putem tel. 020 209 250 ili na e-mail UPCG: office@poslodavci.org.

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.