PR menadžer Unije poslodavaca Crne Gore Zvezdana Oluić smatra da postojeće visoke kamatne stope, kratka ročnost kredita poslovnih banaka i prilično komplikovana procedura za odobrenje kredita sigurno ne predstavljaju povoljnosti koje pogoduju razvoju biznisa.

- Rezultati ankete sprovedene krajem 2005. godine među članovima UPCG pokazali su da 41% anketiranih poslodavaca problem loših uslova poslovanja vidi u nelikvidnosti, odnosno destimulativnoj kreditnoj politici. Tada su privrednici, kao najveći problem poslovanja, prepoznali postojeću nelikvidnost (26% anketiranih), a potom i visinu kamatnih stopa (15% anketiranih) – kazala je Oluić. Ona je istakla da, iako je u ovoj godini došlo do određenih pozitivnih pomaka, kreditni ambijent u Crnoj Gori još se ne može ocijeniti stimulativnim.

Prema mišljenju crnogorskih poslodavaca, u najtežem položaju su mala i srednja preduzeća, jer se bankari radije opredjeljuju za kratkoročne kredite nego za razvojne programe, pa potencijalne preduzetnike vrlo često ne podstiču za ulazak u biznis.

- Kategoriji "novih preduzetnika" većina banaka ne nudi olakšice u vidu povoljnih kreditnih linija i grejs perioda za započinjanje biznisa, te se stvara utisak da je naš privredni ambijent visoko rizičan što, u krajnjem, demotiviše i eventualne strane investitore – upozorila je Oluić.

Ona je poručila da bankari imaju prostora za poboljšanje postojećih uslova kreditiranja i to kroz sniženje kamata i produžetak rokova otplate.

U Uniji poslodavaca su kazali da aktivno učestvuju u realizaciji projekta formiranja Garantnog fonda za koji smatraju da će riješiti problem garancija koje poslovne banke, pod izgovorom velikog stepena rizika, traže kao uslov za odobrenje kredita.

- Naš je stav da će upravo Garantni fond pružiti šansu za brže i laše dobijanje kredita kako postojećim, tako i budućim poslodavcima – kazala je PR menadžer UPCG Zvezdana Oluić.

Ona je dodala da, iako je CBCG do sada mnogo uradila za stvaranje kvalitetnog ambijenta za bankarsko poslovanje, UPCG joj upućuje javnu podršku povodom najavljenih reformi u dijelu bankarskog sistema Crne Gore što će ići u prilog i poslodavcima.