Na poziv Međunarodne organizacije rada (MOR) i Međunarodne organizacije poslodavaca (MOP), šef sektora za međunarodnu saradnju Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Mirza Mulešković, učestvovao je na 10. evropskom regionalnom sastanku MOR-a i sastanku Međunarodne organizacije poslodavaca, održanim u Istanbulu.

Regionalni sastanak MOR-a se održava svake četiri godine, a okuplja predstavnike nacionalnih vlada, poslodavaca i radnika iz 51 države regije. Teme ovogodišnjeg, 10. sastanka MOR-a, bile su: pristup tržištu rada za radnike migrante, azilante i izbjeglice; zaštita radnika i uloga socijalne politike u upravljanju multinacionalnim kompanijama. Na skupu je predstavljen izvještaj Generalnog direktora MOR-a „Budućnost dostojanstvenog rada u Evropi i Centralnoj Azili: izazovi i mogućnosti“, a usvojena je i Istanbulska inicijativa za stogodišnjicu MOR-a „Budućnost dostojanstvenog rada za jače i odgovornije socijalno partnerstvo u Evropi i centralnoj Aziji“ koja socijalnim partnerima daje jasne smjernice za njihove buduće aktivnosti i polja djelovanja.

Tokom regionalnog sastanka MOR-a, Mirza Mulešković je u svom izlaganju istakao, iz ugla UPCG, da je za Crnu Goru najvažnije da u budućem periodu dodatno radi na jačanju i stabilizaciji regulatornog okvira, jačanju socijalnog dijaloga (posebno na bipartitnom i na lokalnom nivou), kao i kreiranju adekvatnog poslovnog ambijenta koji će omogućiti održivost biznisa i biti stimulativan za poslovanje postojećih i novih preduzeća. Mulešković je ocijenio da je Crna Gora već uradila dosta toga po pitanju reformi na tržištu rada, ali da još uvijek postoji značajan prostor za dodatno, dalje unapređenje ove oblasti. On je pozvao MOR da i u narednom periodu, kroz ekspertsku pomoć svojih predstavnika, nastavi sa radom na jačanju kapaciteta socijalnih partnera i pružanju podrške ukupnim procesima koji imaju za cilj ulazak Crne Gore u članstvo EU.

Nakon regionalnog sastanka, Mulešković je prisustvovao i godišnjem sastanku predstavnika Međunarodne organizacije poslodavaca (MOP) gdje je, u ulozi paneliste, predstavio studiju UPCG „Stvaranje poslovnog ambijenta za održiva preduzeća u Crnoj Gori“. Evropski partneri su iskazali veliko interesovanje da pruže podršku UPCG u daljem procesu prilagođavanja naše privrede za evropsko tržište. Mulešković je na marginama skupa imao sastanke sa predstavnicima više poslodavačkih organizacija iz EU i zemalja regiona, na kojima su dogovoreni budući projekti i modaliteti međusobne saradnje poslodavačkih organizacija.