Unija poslodavaca Crne Gore izražava zadovoljstvo što su najave Ministarstva finansija Vlade RCG za ekonomsku politiku za naredan period indentične zahtjevima i zalaganjima koje je UPCG više puta javno saopštavala, a za koje će se i u buduće aktivno zalagati.

Kao što je poznato, UPCG odavno realizuje kampanju za smanjenje poreza i doprinosa na zarade do 50% i za nju je, uz načelnu saglasnost MMF-a, snažno podržana od članstva Unije i ostalih poslodavaca i preduzetnika Crne Gore. Takođe, poseban značaj za uspješnost realizacije kampanje koju sprovodi UPCG dat je i kroz podršku koju je Uniji uputio crnogorski Savez sindikata, a poslednjih dana i brojne poslovne asocijacije, ekonomski analitičari i ostala stručna javnost Crne Gore.

Inače, ovakav stav UPCG iznijet je i na na sastanku Unije i SSCG sa predstavnicima MMF-a sredinom juna 2006. godine, kada su predsjednici UPCG i SSCG Predrag Mitrović i Danilo Popović insistirali na značaju smanjenja postojećih poreza i doprinosa na dohotke, a u cilju smanjenja opterećenja preduzetnika i radnika, lakšeg privlačenja neophodnih stranih investicija, kao i legalizacije rada na crno i smanjenja prisustva neformalne ekonomije.

U smislu navedenog, najava Ministarstva finansija o postepenom uvođenju proporcionalne stope poreza na dohodak fizičkih lica od 9% predstavlja i svojevrsno priznanje predstavnicima UPCG koji su učestvovali u međuresorskoj radnoj grupi koja radi na Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak fizickih lica, te njihovom konstantnom zalaganju za smanjenje u navedenom obimu.

Na kraju, UPCG još jednom podsjeća da su sadašnja opterećenja koja po osnovu poreza i doprinosa poslodavci plaćaju na zarade zaposlenih suviše visoka i čine nas nekonkurentnim u odnosu na okruženje. Sigurni smo da bi smanjenje poreza i doprinosa na zarade do 50% učinilo našu privredu atraktivnijom za domaće i strane investitore, a takođe bi omogućilo proširenje poreske osnovice i otvaranje novih radnih mjesta. Zbog svega navedenog, UPCG će nastaviti da se snažno zalaže da se u pregovorima sa Vladom dođe do stimulativnih stopa poreza i doprinosa, kako za poslodavce, tako i za radnike.