Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) bila je partner Prvog međunarodnog Festivala savremene žene koji je održan u periodu 19-22. april 2018. godine, u Tuzli, Bosna i Hercegovina.

Na poziv organizatora, predstavnica UPCG - šefica Sektora za PR i marketing i savjetnica za žensko preduzetništvo Zvezdana Oluić bila je moderatorka panela “Žene – novi stub ekonomije” kojim je otvoren radni dio Festivala, a u kojem su učestvovale: predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić-Bukarica, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević, dekanica i osnivačica Visoke poslovne škole PAR i predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena “Krug” za organak Rijeka Gordana Nikolić, internacionalna konsultantkinja iz oblasti liderstva i predsjednica Udruženja poslovnih žena iz BiH u Austriji Nadina Gradaščević.

U nastavku, za učesnice Festivala upriličena je projekcija dokumentarnog filma UPCG “Žene menadžerke u Crnoj Gori”, snimljenog u okviru projekta UPCG koji je realizovan uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO).

Tokom trodnevnog trajanja Festivala, održana su brojna predavanja i panel diskusije, organizovane izložbe, koncerti, predstave, kao i Sajam savremene žene i ženskog stvaralaštva.

Podršku cijelom događaju pružio je i grad Tuzla, a gradonačelnik Jasmin Imamović je organizacioni tim Festivala i uspješne žene ugostio na Panonskim jezerima.

U cilju omogućavanja pravednijeg položaja žena u BiH, na Festivalu je usvojena Tuzlanska deklaracija. Ceremoniju zatvaranja obilježila je svečana dodjela priznanja najuspješnijim Bosankama i Hercegovkama za uspjehe i postignuća ostvarena u 2017. godini.

Festival je okupio više od 500 uspješnih žena iz BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Velike Britanije, Francuske, Austrije, SAD, Indije, Australije, iz svih sfera života (biznis, politika, diplomatija, nauka, umjetnost, mediji, moda, zdravstvo, sport...).

“Misija Festivala i platforme http://zenski.ba/ je da prepozna, osnaži i podrži sve angažovane žene čiji rad u svim sferama života ostavlja dubok trag.”

www.festival.zenski.ba