U organizaciji Međunarodnog ekonomskog foruma “Perspektive”, u Dubrovniku je od 20. do 23. oktobra 2022. godine održan 8. Regionalni samit preduzetnika srednje i jugoistočne Evrope 300 NAJBOLJIH.

Događaju čiji je primarni cilj promocija značaja preduzetništva za sveukupan ekonomski i društveni razvoj, ispred Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) prisustvovao je predsjednik Predrag Mitrović, koji je ujedno i član Radnog predsjedništva samita i Organizacionog odbora Svjetskog kongresa preduzetnika.

Najzaslužnijim preduzetnicima iz regije na samitu su dodijeljene prestižne Nagrade i priznanja za doprinos razvoju preduzetništva “Stvaratelji za stoljeća“. Posebno raduje što su, kao i prethodnih godina, među laureatima ovih vrijednih nagrada bile i kompanije iz Crne Gore, i to: Vib-Bas, Elektro Team, Spark. Uz njih, kompaniji Kalamper dodijeljena je Velika nagrada i priznanje “Stvaratelji za stoljeća“ za razvoj ideja, inovacije i investicije u preduzetništvu.

"Projektom dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi "Stvaratelji za stoljeća", želi se javno odati priznanje i široj javnosti skrenuti pažnja na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad znanje, kreativnost i vrhunski rezultati, temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme", istakao je Prof. dr. sc. Siniša Zarić, predsjednik Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća".

Nagrada “Stvaratelji za stoljeća“ za životno djelo uručena je Andreju Josifovskom, dugogodišnjem predsjedniku kompanije Makpetrol iz Sjeverne Makedonije. Lokalnim zajednicama koje su se tokom 2021. godine posebno istakle po kreiranju ambijenta za razvoj preduzetništva dodijeljene su Nagrade i priznanja GLOBALLOCAL.

U radnom dijelu samita organizovani su tematski paneli i izlaganja koja su održali prof.dr.sc Majda Tafra Vlahović, prof.dr.sc. Velimir Srića, Radimir Čačić, Damir Vandjelić, Marinko Došen, prof.dr.sc. Siniša Zarić, Zvjezdana Blažić, prof.dr.sc. Midhat Jašić, prof.dr.sc. Kadrija Hodžić i drugi. Takođe, rukovodioci više od 40 kompanija iz šest zemalja na skupu su predstavili primjere dobre poslovne prakse.

Po prvi put, organizator je predstavio Projekat promocije i ocjenjivanja najkvalitetnijih prehrambenih proizvoda Simbol kvaliteta, te pehare "Šampion kvaliteta" za 2022. godinu dodijelio kompanijama Vori iz Sjeverne Makedonije i Bođirković iz Hrvatske.


UPCG je Ambasador “Povelje za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi” za područje Crne Gore (od 2015. godine), kao i prvi crnogorski laureat Velikog priznanja “Stvaratelji za stoljeća” za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj I jugoistočnoj Evropi (2014).