Na poziv Evropskog ekonomsko-socijalnog savjeta (EESC), predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) učestvovali su na 7. Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana koji je održan 16. i 17. aprila u Tirani, Albanija. Glavne teme Foruma bile su: položaj i uloga organizacija civilnog društva u promovisanju regionalne saradnje, stanje socijalnog dijaloga u zemljama Zapadnog Balkana.

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović učestvovala je u panel diskusiji koja je bila posvećena socijalnom dijalogu u zemljama Zapadnog Balkana. U svom izlaganju, Radulović se osvrnula na stanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori, aktuelne teme, kao i probleme i izazove sa kojima se susreću socijalni partneri.

Dvodnevni rad Foruma završen je usvajanjem zaključaka i Zajedničke deklaracije koja sadrži i dio posvećen socijalnom dijalogu. Uz preporuke po pitanju načina na koji isti u narednom periodu treba razvijati i unapređivati, deklaracija posebno akcentuje značaj i ulogu socijalnih partnera, kao i podršku koju će Evropska unija pružati daljim procesima ove vrste.

Forum u Tirani bio je prilika da se predstavnici UPCG sastanu sa predstavnicima svih poslodavačkih organizacija iz zemalja regiona, da razmijene iskustva, razgovaraju o nastavku saradnje i nastupima na međunarodnom nivou, kao i da konkretizuju ranije započete pregovore o realizaciji zajedničkih aktivnosti i projekata.

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana održava se svake dvije godine, u jednom od gradova zemalja regiona. Događaju EESC u Tirani prisustvovalo je više od 150 učesnika među kojima su, uz predstavnike civilnog društva, bili i zvaničnici EU, predstavnici vlada država regiona, kao i međunarodnih organizacija.

Predstavnici UPCG i poslodavačkih organizacija zemalja regiona

Predstavnici UPCG i poslodavačkih organizacija zemalja regiona