Na poziv Međunarodne organizacije rada (ILO), generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović i šefica pravne kancelarije UPCG Rumica Kostić uzele su učešće u radu 108. Konferencije ILO koja se održava od 10. do 21. juna u Ženevi, u Švajcarskoj. Uz UPCG, delegaciju Crne Gore na događaju ILO-a čine i predstavnici vlade i sindikata.

Jedna od posebno važnih aktivnosti crnogorske delegacije bio je i sastanak sa Hajncom Kelerom, regionalnim direktorom ILO-a za Evropu i Centralnu Aziju, kojem je prisustvovao i stalni predstavnik Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Tokom sastanka, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao je da je saradnja Vlade Crne Gore odnosno ministarstva na čijem je čelu i socijalnih partnera, sa Međunarodnom organizacijom rada, dobra i prati je niz realizovanih i najavljenih projekata. O tome govori i posebno značajan dokument - Memorandum o razumijevanju koji je u martu 2019. godine potpisan između ILO, Vlade Crne Gore i socijalnih partnera - UPCG, Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza sindikata Crne Gore, o Programu dostojanstvenog rada za 2019–2021. godinu. Navedeni memorandum drugi je program te vrste zaključen uz podršku ILO, u cilju promocije i unapređivanja međunarodnih standarda rada u Crnoj Gori.

U svom izlaganju, generalna sekretarka UPCG je pohvalila saradnju sa ministarstvom rada i socijalnog staranja, naglašavajući da takav primjer treba da slijede i ostale institucije, a naročito ministarstva. Radulović je kazala da je za Crnu Goru najvažnije da se fokus budućeg djelovanja svih partnera, uz jačanje socijalnog dijaloga, usmjeri na stabilizaciju regulatornog okvira, kreiranje podsticajnog biznis ambijenta (za razvoj održivih preduzeća), kao i nastavak reformi na tržištu rada.

Predstavnice UPCG su na marginama skupa održale niz sastanaka sa predstavnicima više poslodavačkih organizacija iz zemalja regiona, EU i svijeta. Tom prilikom, dogovorile su modalitete dalje institucionalne saradnje, te razmijenile ideje o mogućnostima poslovnog povezivanja kompanija članica i realizaciji konkretnih zajedničkih projekata.