U okviru radne posjete zvaničnika Ekonomskog, socijalnog i ekološkog savjeta (ESEC) Crnoj Gori, predsjednik Odsjeka za evropske i međunarodne poslove ESEC-a Žan-Mari Kambaseres (Jean-Marie Cambaceres) održao je sastanke sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Na sastanku gdina Krambaseresa sa članovima predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore (SS), kojem su prisustvovali ministar rada Kemal Purišić, predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, predsjednik Saveza sindikata CG Duško Zarubica, predstavnik Unije slobodnih sindikata Vukašin Zogović i sekretarka SS Nataša Vukašinović, razgovarano je o brojnim aktuelnim temamama iz oblasti rada savjeta u ove dvije zemlje, kao i modalitetima unapređenja postojeće i razvoja saradnje ESEC i SS u narednom periodu.

U okviru zvanične posjete Uniji poslodavaca, predstavik Francuskog ESEC održao je sastanak sa generalnom sekretarkom UPCG Suzanom Radulović i njenim saradnicima. Tom prilikom, razmijenjene su korisne informacije po pitanju nadležnosti ESEC (precizirane Ustavom) i SS, strukture njihovog članstva, postignutog nivoa tripartizma i bipartizma, kao i primjera dobre prakse socijalnog dijaloga u ove dvije zemlje - naročito na relaciji poslodavci-sindikati. U dijelu saradnje, učesnici sastanka saglasili su se o potrebi unapređenja saradnje ESEC sa UPCG kao reprezentativnom poslodavačkom organizacijom Crne Gore i dogovorili konkretne oblasti za koje postoji posebno interesovanje.

Radna posjeta predstavnika ESEC-a Žan-Mari Kambaseresa Crnoj Gori realizovana je u periodu od 17. do 20. oktobra 2018. godine.